Řekněte první věc, která se vám z natáčení vybaví.

Jednoznačně Tereza Kopáčová. Tereza je moje srdcová záležitost, a to jak po té režijní, tak po lidské stránce. Má na mě specifický vliv: kdykoli je ve scénáři něco, co bych si myslela, že nikdy neudělám nebo nedokážu, tak kvůli ní mám vždy potřebu dokázat, že to zvládnu. Uvedu příklad: jako malá holka jsem nikdy nejezdila na kole a kvůli ní jsem se to naučila pro Nevinné lži, nyní jsem se zase naučila skákat šipku do vody. Když mi dala scénář, přišel mi výjimečný. Přišlo mi, že by to pro mě mohla být životní role.

Jak se oznamují hercům informace tipu, že budou muset přibrat?

To se neoznamuje. Tereza mi prostě dala přečíst scénář. Ale přibírání mi nevadilo, to bylo hned. Blbé však je, že po jednapadesátce už to nikdy neshodíte. Vzpomínám si ale, jak jsem si někde na straně padesát devět přečetla – bazén, pak hned dvoudílné plavky, to už jsem se zarazila, a četla dál: „…ve svém vorvaním těle ve dvoudílných plavkách skočí šipku do vody…“ To mě polilo horko! Hned jsem volala Terince a řekla jí, že nikdy v životě jsem si neponořila ani hlavu. Tereza se strašně divila, že neumím šipku, vždyť přece každý umí skočit šipku. Pak mě uklidnila, že se z toho nějak vylžeme, a položila telefon. A já hned na internetu hledala lektory plavání. Zaplatila jsem si trenérku a asi při páté lekci mě v bazénu zastavil plavčík, vzal si mě stranou a za dvacet minut už jsem skočila svou první šipku.

Skočila jste po hlavě do vody ještě někdy po natáčení?

Ne. To by u toho musela být Kopáčová s kamerou. Dobrovolně už nikdy. (směje se)

Vzhled bývá důležitou součástí moderního člověka. Je řešen jak v osobní, tak pracovní rovině. Není někdy na lidi vyvíjen tlak zbytečně?

Je to tak, proto Alice Nellis napsala tento scénář a my podle něj pak natočili film. Kromě velké váhy mám strupy a vyrážku kolem očí. Z natáčení jsem si odnesla poznatek, že my herečky nemáme problém ukázat se nenalíčené, ale bojíme se ukázat nedokonalou postavu. Když už jsme ale do toho tématu šly, sama jsem Tereze navrhla: přiznejme stahovací prádlo, povislé ruce, dvě brady.

To, co zažívá vaše postava, se může přihodit komukoliv. Chtěla jste divákům předat nějaký vzkaz?

Uvažovali jsme, zda nepřiznáváme nedostatky ženského těla po padesátce už příliš, ale točili jsme to právě pro ty normální divačky. Dnes se svět trošku zbláznil. Každý upravuje fotky zkrášlovacími aplikacemi, různými filtry a díky tomu žijeme mimo realitu. Spousta žen nemá velké sebevědomí a má mindráky, nebojím se říct, že i deprese. Film má spoustu odkazů jak pro zralé ženy a muže, tak i pro mladší diváky ve věku mých dcer. Někdy je dobré se zastavit a podívat se na blízké jiným pohledem. Ten náš film ukazuje, že v každém věku můžete začít žít jinak.

Co se vůbec změní v životě ženy po padesátce?

Když jsem měla padesátiny, spousta lidí se mě ptala, jak ten život rekapituluju. Ale já nic nerekapituluji. To číslo si uvědomuji, jen když jsem u lékaře. Je fajn být sama sebou, radovat se z maličkostí a užívat si. Strašně důležité je mít koníčky, nenudit se.

VIDEO: Upřímná Tereza Brodská: Proč přibrala 10 kilo? A jak je na tom máma Brejchová?

Video
Video se připravuje ...

Upřímná Tereza Brodská: Proč přibrala 10 kilo? A jak je na tom máma Brejchová? Markéta Reinischová

Fotogalerie
30 fotografií