Smutnou zprávu sdělilo divadlo na svém oficiálním facebooku: „Na začátku měsíce nás všechny zaskočila smutná zpráva. Druhého listopadu nás navždy opustil pan Dušan Soták.“ Údajně za tím stála zákeřná choroba, blíže nespecifikovaná. Slavné loutky přitom netruchlí poprvé, jelikož již v roce 1957 přišli o zakladatele prof. Josefa Skupu (64), posléze v roce 1996 o jeho žáka a nástupce Miloše Kirschnera a naposledy v roce 2017 o další ředitelku Helenu Štáchovou (†72) neboli hlas Máničky.

„Divadelní svět je svět symbolů a emocí. Je symbolické, že Dušan odešel právě na Dušičky. Snad, že byl duší našeho divadla a divadlo je doslova prodchnuto jeho prací, aniž bychom si to pořádně uvědomovali,“ stálo dál ve smutném prohlášení.

„Vedle dlouhé řady divadelních výprav byl autorem pohyblivého sousoší Spejbla a Hurvínka v našem foyeru. Autorem bronzové lavičky před divadlem i její dřevěné obdoby u pokladny,“ doplnila pražská scéna ohledně života a díla výtvarníka, řezbáře, sochaře, scénografa, technologa a divadelního pedagoga, který v divadle působil v letech 1977 - 2018 a podílel se například na představeních O fousatém Hurvínkovi, Hurvínek mezi broučky, Jak si Hurvínek s Máničkou hráli na doktora, Spejblovy smysluplné nesmysly, Dějiny kontra Spejbl a mnoho dalších.

„Byl autorem loutek nejen pro naše velké divadlo, ale i menších figurek pro první ročníky kurzu loutkového divadla pro děti. Pracoval pro divadlo ze všech sil až do doby, než ho nemoc příliš oslabila,“ doplnilo Divadlo Spejbla a Hurvínka s tím, že si Sotáka, mimo jiné i autora slavné lavičky před scénou, všichni ponesou ve vzpomínkách. „A je jedno, jestli jsou naše srdce živá, z lipového dřeva nebo dokonce z bronzu. Dušan bude s námi a se Spejblem a Hurvínkem díky své práci už napořád.“

Dušan Soták (* 5.9.1954), rodák z obce Volica na severovýchodním Slovensku, vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu a v Praze pak obor scénografie. Kromě Divadla S+H, kam ho přivedl Miloš  Kirschner (†69) coby šéfa výpravy, založil také firmu SOT a vytvořil i výpravu k večerníčkům se Spejblem a Hurvínkem - „Hurvínek vzduchoplavcem“ (1993) i „Hurvínkův rok“ (2003). Byl ženatý s výtvarnicí Naďou Sotákovou.
Fotogalerie
13 fotografií