Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajemství nejslavnějších písní Gotta: Nátlak na Mistra i noční tah s myslivcem!

/
  • Včelka Mája slaví 40 let!
    5. listopadu 2019 ● 09:30

    Jsou to dva nejslavnější hity Karla Gotta (†80), a přitom Lady Carneval a Včelka Mája se rodily za prazvláštních okolností. U vzniku té první byly potřeba litr kořalky a notná dávka lhaní. U té druhé zase přemlouvání a nahánění po hospodách. V každém případě ale obě písničky znamenaly zrození dvojice Karel Gott a Karel Svoboda (†68) a přinesly oběma celosvětovou slávu.

  • 1.

    Lady Carneval

    Absolutně největší Gottův hit Lady Carneval vznikl na sklonku roku 1967. Slavík tehdy sháněl písničku na festival do Ria de Janeiro, a tak oslovil svého osvědčeného textaře Jiřího Štaidla (†30) a vůbec poprvé skladatele Karla Svobodu (†68). Štaidl tehdy Gottovi neprozíravě slíbil, že písničku bude mít do rána hotovou. „Tak jsme si s Jirkou koupili litr myslivce a udělali si u mě doma mejdan. Ještě jsme ale ani nezačali pracovat a vtom nám volá Gott, jak jsme prý na tom. A my mu lhali, že už je písnička dávno na světě,“ vzpomínal Svoboda.

    Neměli ale vůbec nic. A tak pili a pili a ve čtyři hodiny ráno je konečně políbila múza. Stačilo prý, aby Jiří vyřkl dvě slova. Lady a potom Carneval. „A já už improvizoval. Lady vznikla spontánně, nápad se zrodil v průběhu deseti vteřin a za půl hodiny se písnička opravdu narodila. A to jsme opravdu vůbec nebyli střízliví,“ netajil skladatel.

    A když přišel ráno Gott, mladí umělci se tvářili navýsost suverénně. „Karlovi jsme ji potom zahráli a společně dotvořili do tří minut,“ komentoval Svoboda. Lady Carneval získala mladičkému Gottovi v Riu zlatou medaili a stala se nesmrtelnou. Písnička se během let dočkala více než třiceti cizojazyčných verzí v interpretaci desítek zpěváků.

    3490432:full:true:true

  • 2.

    Včelka Mája

    Veleúspěšnou Včelku Máju Gott původně nechtěl za nic na světě zpívat. V roce 1976 byl v Hamburku, kde shodou okolností byl i Karel Svoboda. Skladatel tehdy dostal zakázku napsat ke kreslenému seriálu pro děti hudbu. Muzika byla už hotová a německý text také. „Byla to opravdu čirá náhoda, že v Hamburku byl i Karel. Napadlo mě, že by mohl k seriálu Včelka Mája nazpívat ústřední písničku. A tak jsem si ho našel a přímo násilím zatáhl do místního nahrávacího studia, abych mu hudbu pustil,“ vyprávěl Svoboda.

    Gottovi se ale skladatelův nápad ani trochu nezdál dobrý. „Karle, je to takový kreslený seriál pro děti. Něco jako český Ferda Mravenec. Už teď jsou prognózy, že se to bude dětem líbit, a nejenom jim. Pojď do toho…“ přemlouval kamaráda Svoboda. „To nedopadne dobře. Děti nejsou moje publikum,“ bránil se Gott. Nakonec ho Svoboda zlomil.

    „A že jsem ho musel lámat! Ne, že bych za ním běhal po hamburských ulicích, to ne. Ale tak porůznu jsem ho honil po hospodách, kde jsme o Máje diskutovali, až nakonec souhlasil. A udělal dobře. Díky Včelce Máje si potom Karel zcela dětské publikum získal, a myslím, že mu to už zůstane navěky,“ konstatoval před lety Svoboda. Úplně první verze Včelky Máji byla německá, dodnes jich je už přes čtyřicet. Jenom v Německu se prodalo s Májou na 1 250 000 desek! Stal se z ní evergreen, na kterém vyrostla přinejmenším jedna, ne-li dvě německé generace.

    Karel Gott
    Autor: Marie Kurovská

  • 3.

    Nedali mu »přes držku«

    Když už po letech Gott jednou v Německu potkal hrozivě vypadající motorkáře na harleyích, zažil obrovské překvapení. „Jel jsem po německé dálnici a zastavil na odpočívadle, abych si odpočinul. A hned vedle mě zaparkovali své stroje i hrozivě vypadající motorkáři. Byli celí v kůži, kovové náramky s kovovými hřeby na rukou a na nohou těžké boty s mohutným kováním. Byla tma a já dostal strach,“ vyprávěl rád Gott.

    Stalo se ale něco neuvěřitelného. „Ti drsní hoši mě poznali a místo aby mi dali přes držku, jak jsem čekal, tak mně svorně zazpívali Včelku Máju. Právě proto, že na ní vyrostli, stejně jako teď na ní vyrůstají jejich děti,“ dával historku velice rád k dobru Slavík.

    Karel Gott
    Autor: Marie Kurovská

    Fotogalerie
    89 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy