Herečka, kterou si televizní diváci jistě vybaví jako matku Valentovou ze seriálu První republika, anebo jako obětavou anestezioložku Královou ze seriálu Nemocnice na kraji města, se narodila jako první dítě vnučce básníka Vítězslava Hálka Eleně a herci Zdeňku Štěpánkovi (†71).

Díky svým rodičům měla odmala k uměleckému světu blízko, a jevištní prkna byla jejím druhým domovem již od dětství. Postava jejího otce se později v podání Michala Dlouhého (50) objevila v seriálu Bohéma. Jana Štěpánková tehdy nevěřícně přihlížela umělecké nadsázce. „Je to dehonestace otce i matky,“ běsnila a dokonce i zvažovala žalobu.

Sama se proslavila především jako Pavla z legendárního seriálu Taková normální rodinka. „Moje role klidné racionální manželky, která cvičí jógu, a nic ji nerozhází, mi byla hrozně blízká. Právě pro tu velkou nadsázku, kterou miluju,“ říkávala Štěpánková. Jediným mužem jejího života byl televizní režisér Jaroslav Dudek (†68). Seznámili se během jeho působení v Divadle S. K. Neumanna, kde mladičká Jana hrála. Byl to právě on, kdo ji do role Pavly obsadil.

Po jeho náhlé smrti v roce 2000 jí byl velkou oporou syn Jan (55). V té době totiž Štěpánková skončila i v divadle. „Po třiceti letech mi neprodloužili smlouvu. Najednou jsem ztratila dvě životní lásky. Kdybych neměla syna, nevím, jak bych to zvládla,“ říkala herečka o Janovi, který na rozdíl od umělecky založených rodičů vystudoval matfyz a pracuje v IT sféře.

Štěpánková, sestra slavných herců Petra (70) a Martina (†63), celý život vášnivě kouřila. Cigaret se vzdala po dlouhých šedesáti letech závislosti. „A to jsem s kouřením začala hned po škole,“ přiznala sympatická herečka minulý rok v květnu pro Blesk.

„Pro jistotu je nosím v kabelce, je to ale opravdu jen pro ten pocit, nevyndávám je,“ dodávala s úsměvem charismatická žena, která se hereckým příležitostem nevyhýbala ani v pokročilém věku. Zazářila například v Účastnících zájezdu, pohádce Anděl Páně a v mysteriózních detektivkách Ďáblova lest či Labyrint.

Loni na podzim však onemocněla a více než měsíc pak bojovala se zápalem plic. Tehdy bylo čtyřicáté výročí od prvního vysílání Nemocnice na kraji města a herečka byla oslovena deníkem Aha!, aby na seriál zavzpomínala. „Moc ráda bych k Nemocnici mluvila, vždyť je to kus mého života a jedna z nejmilejších prací, kterou jsem v životě měla. Je mi ale tak mizerně, vždyť to slyšíte, že to nedokážu,“ stýskala si.

Před Vánocemi ji chtěli propustit z nemocnice a ona se podle posledních rozhovorů velice těšila na poklidné svátky v kruhu rodinném. Osudnou se jí však stala plicní embolie, které naprosto nečekaně podlehla. Poslední snímek, v němž se objevila, bylo neslavné filmové pokračování seriálu Doktor Martin: Záhada v Beskydech.

VIDEO: Bohéma: Lenka Vlasáková(47) se bála zeptat Jany Štěpánkové na její maminku. 

Video
Video se připravuje ...

Bohéma: Lenka Vlasáková se bála zeptat Jany Štěpánkové na její maminku. Igor Hellebrandt/BPŽ

Fotogalerie
28 fotografií