NKÚ zjistil problémy už v samotných žádostech festivalového štábu v čele s Jiřím Bartoškou (72) o státní peníze. „Minimálně v letech 2013 až 2017 poskytlo ministerstvo kultury podporu uchazeči na základě nekompletně vyplněných žádostí. Nebyla například vyplněna část o řešiteli projektu, chyběl popis projektu a určení odpovědné osoby,“ píší kontroloři ve svých závěrech, o kterých informuje iRozhlas.cz.

Další zmatky měli pořadatelé ve zmíněných letech ve vyúčtováních. Každý rok odevzdávali dvě verze, které se od sebe výrazně lišily. „Podle původních vyúčtování FSF Karlovy Vary (Film Servis Festival Karlovy Vary, a. s. – pozn. red.) realizací projektu dosáhl vždy zisku, a dle opravných verzí naopak vždy zaznamenal ztrátu,“ píše se ve zprávě kontrolního úřadu s tím, že v nich příjmy na pořádání festivalu krátili neodůvodněně.

Příklad za všechny: v roce 2017 Bartoška a spol. vykázali ve vyúčtováních pro ministerstvo kultury více než 22,5 milionu korun zisku. Když ale podali následně opravné vyúčtování, byl už festival více než tři miliony ve ztrátě! A podle nastavených pravidel peníze do výše dotace pořadatelé vracet nemuseli! Ministerstvo kultury přitom každoročně karlovarský festival dotuje částkou 30 milionů korun.

K celé záležitosti už se vyjádřili i pořadatelé filmového festivalu. „NKÚ v rámci kontroly zaujal dle našeho názoru nesprávný přístup, když nesprávně vyhodnotil povahu MFF Karlovy Vary a s tím související způsob zpracování vyúčtování předmětné dotace. Jsme přesvědčeni, že jsme při vyúčtování dotace postupovali zcela správně. Věříme, že se to v navazujících řízeních prokáže,“ sdělila Blesku mluvčí festivalu Uljana Donátová.

VIDEO: První Bartoškův rozhovor ve Varech: Neuvěříte, kam poslal po večeři Mooreovou!

Video
Video se připravuje ...

První Bartoškův rozhovor ve Varech: Neuvěříte, kam poslal po večeři Mooreovou! Petr Macek, Aleš Brunclík

 

Fotogalerie
61 fotografií