Mikuláš Klang byl mluvčím ČSSD až do dubna minulého roku, kdy uprostřed vyjednávání vstupu strany do vlády nečekaně zmizel do Kanady. Původně tam podle svých slov odjel jen na dovolenou, a o týden později strana vydala tiskovou zprávu o jeho odchodu. „Důvody mého odjezdu do Kanady jsou, řekněme, rodinné. Odjíždím na několik měsíců a můžu jen poděkovat vedení, že mě uvolnilo,“ řekl tehdy Klang Blesk Zprávám.

Před časem na twitteru oznámil svůj návrat. "Přestěhovat se na téměř rok a čtvrt do Kanady bylo nejlepší rozhodnutí, které jsem v životě udělal. Člověk si ujasní, co chce a co ne. Všechno ale jednou končí a od srpna už mě zase čeká česká realita. Tak jen doufám, že to nebude náraz do zdi...," napsal Mikuláš s tím, že v polovině prázdnin bude opět v Česku.

Podle informací Blesku díky tomu jen o pár hodin stihl setkání se svým tátou Michaelem, který právě 1. srpna náhle zemřel, když dostal ve spánku infarkt. „Když se Mikuláš vrátil, šel hned s tátou na pivo, a tu noc po něm jeho otec zemřel,“ prozradil zdroj Blesku.

Na Klanga pro Blesk zavzpomínal i architekt Josef Pleskot (66). "Vzpomínka na Michaela je pro mě především vzpomínka na kamaráda a spolužáka, a samozřejmě na váženého kolegu, ke kterému jsem cítil respekt. Pohybovali jsme se ale každý na jiné dráze, on byl spíše scénograf, já zednický architekt. Vzpomínka na člověka je pro mě vždy spíše vzpomínkou na jeho člověčenství, což platí u zde," řekl Pleskot.

Za slavného scénografa se bude v pátek ve strahovské bazilice Nanebevzetí Panny Marie od 15:00 konat zádušní mše, na které se očekává řada významných osobností. Karel Gott podle informací Blesku pošle kytici. "Bude to vzpomínkové setkání pro přátele, kolegy a studenty, kteří by se na rodinný pohřeb, který proběhne mimo Prahu, nedostali. Zádušní mše bude mít podobu rekviem a bude trvat zhruba šedesát - sedmdesát minut. Zazní na ní Mozartovo Rekviem v podání šedesáti členného sboru, mši povede emeritní opat strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný," prozradil Blesku Jindřich Forejt, který se na přípravách obřadu podílel.

Rodinný pohřeb pak proběhne příští sobotu v kostele Panny Marie Karmelské v Dačičích. Na Klangově parte je pak scénograf na fotografii z jedné ze svých posledních prací pro Českou televizi, v novém studiu Otázek Václava Moravce...

Fotogalerie
9 fotografií