Český umělecký svět ztratil svou hvězdu. Michael Klang, pod jehož vedením vzniklo mnoho scén, které divák vídal na televizních obrazovkách či v divadle, zemřel. Bylo mu pětašedesát let. Smrt slavného architekta, scénografa, designéra a výtvarníka na sociálních sítích oznámili jeho kolegové.

„Člověk by si neměl říkat, že “jednou” spolu ještě něco velkého uděláme, protože je spousta času. Michal Klang, jeden z mých nejbližších spolupracovníků a kamarádů 80. let, umřel?? Neeee!!!!,“ napsal jeho kolega na facebooku. 

„Přišlo mi mailem: zdravím Vás zpod Blaníku. Víte, že zemřel Michal Klang? 65 let, mrtvice ve spánku, pohřeb příští sobotu v Dačicích,“ informoval na facebooku jiný z jeho kolegů. „Ta zpráva mě zastihla na úplně nevhodném místě... Michaeli děkuji Ti za všechno, sbohem... Pozůstalým upřímnou soustrast..,“ loučí se s ním další z jeho známých na sociální síti. 

Česko ztratilo velkého umělce. Studio navrhl pro pořad Otázky Václava Moravce, Miss ČR či pěveckou soutěž Caruso Show. Ovšem mezi jeho neznámější počin patřil bezpochyby Český slavík. Divadelní diváci navíc jeho práci mohli vídat i v divadlech. Díky němu dostala jedinečnou atmosféru a autentičnost činohra Sluha dvou pánů či muzikál Pomáda.

Nepůsobil však pouze v Česku, ale i na Slovensku. Pracoval pro stanici Joj a Markíza. „Televizní scénografie je úzce vázaná na zprůmyslnění produktu. V tu chvíli se scéna velmi podobá jakémukoliv jinému balení. Jako si kupujete hezkou krabičku s parfémem nebo vám oblečení dají do hezké papírové tašky. A bývá to i tak, že obal rozhoduje. Stejně to funguje v televizi. Je to dobře a efektně zabalené zboží, vymyká se standardu, opouští šedivou zónu, je výjimečné. Pak se pořad dobře prodává, je úspěšný a třeba se i opakuje,“ řekl kdysi pro rozhovor pro MF Dnes.

Fotogalerie
4 fotografie