Mnohonásobný Slavík měl ve svém bloku nejprve přivítat Ilonu Csákovou (48), Markétu Konvičkovou (25) a Petra Koláře (52) a až po nich měl vystoupit on. „Vím, že kdyby Karel alespoň trochu mohl, tak tu s námi je. Natočil pro vás alespoň zdravici,“ řekl davu Kolář, jen co dozpíval.

A pak se ze záznamu ozval Gottův posmutnělý hlas: „Moji milí příznivci...“ Zdravice fanoušky (celou si přečtěte níže) tak dojala, že aplaus a dusot trvaly bezmála dvě minuty!

Našli se ale i tací, a není jich málo, kteří po pořadatelích požadují vrácení vstupného nebo alespoň jeho části. Se zlou se ale potázali! „Změna programu byla vyhrazena a bohužel k tomu došlo. Hosté Karla Gotta s orchestrem Pavla Větrovce vystoupili. Kompenzace v podobě vrácení vstupného není možná. Děkujeme za pochopení,“ vyjádřilo se k tomu okamžitě v oficiálním prohlášení vedení festivalu.

Gottovi fanoušci chápou, že je Mistr nemocný. Nelíbí se jim ale postup pořadatelů. „Neshledávám jako vhodné se schovávat za možnost změny programu, případně argument ve stylu, že festival nabízí i jiné interprety. Je to sice pravda, nicméně Karel Gott byl hlavní hvězdou,“ rozčílil se na facebooku Michal P.

Jiní Slavíkovi příznivci se v diskusi snažili většinou jednodenní vstupenky na festival pod cenou prodat. Jet do Liberce, kde Karel nakonec nezpíval, se jim prostě nechtělo... Na Mistra se ale na akci nezapomnělo. Gottův kapelník Pavel Větrovec (69) převzal ve čtvrtek večer za zpěváka Zlatý hejtmanský dukát Libereckého kraje a asi metrovou červenou vázu ze skla. „Sklo je věčný materiál, stejně tak jako je Karel Gott věčný,“ prohlásil hrdý sklář, který vázu na festivalu Benátská! předával, což lidé odměnili hlasitým skandováním.

Poté se na mamutím projekčním plátně promítaly fotky z průřezu Karlovy kariéry a jeho soukromého života. A na Slavíkovu počest v tu chvíli nebe rozzářil mohutný ohňostroj. Následně svým vystoupením navázala zpěvačka Anna K. (54), která nejdříve pozdravila Slavíka. „Karle, jsme s tebou a hrajeme pro tebe!“

Dojemný vzkaz fanouškům

„Moji milí příznivci na Benátské! s Impulsem. Moc vás zdravím do areálu Vesec u Liberce. Věřte mi, že mne moc mrzí, že tam právě teď nemůžu být s vámi a potěšit vás svými písněmi. Moc jsem se na to těšil jako malej kluk, už půl roku, ale bohužel můj současný zdravotní stav mně neumožnil být s vámi. Tak vám aspoň takhle přeji, abyste se krásně bavili a užili si benátskou atmosféru. Váš Karel Gott.“ 

VIDEO: Zúčastnit se Slavík nemohl, jeho hlas přesto na festivale zazněl! 

 

Fotogalerie
69 fotografií