Televizní diváci si Laďku Kozderkovou naprosto zamilovali jako „hezkou českou listonošku vhodnou k objetí“ v komedii Trhák. Ona sama se přitom cítila mnohem lépe na scéně Hudebního divadla Karlín, kde nazpívala celou řadu krásných rolí. Její výkon v muzikálu Hello, Dolly!, kde ztvárnila ústřední part, ocenila sama herečka Barbra Streisandová (77), která zrovna v Praze natáčela film Yentl. Ne nadarmo se pak o Kozderkové začalo říkat, že kdyby hrála na Broadwayi, znal by ji záhy celý svět...

Tahle rodačka z Brna už jako dítě zpívala v rozhlase a jako dvanáctiletá natočila první singl. Hudební nadání měla v krvi, a aby ne, když jejím otcem byl významný skladatel Ladislav Kozderka. Byl to právě on, kdo svou dcerku nasměroval směrem ke studiu na konzervatoři. Před JAMU však dala přednost divadlu Rokoko a velice brzy se dostala do povědomí široké veřejnosti jako zpěvačka s obrovským hlasovým rozsahem a ještě větším komediálním talentem.

První manželství s trumpetistou Richardem Kubernátem (†56) nemělo dlouhého trvání. Z jejich vztahu sice vzešla dcera Lada, soužití s alkoholikem, který o něco později začal být závislý i na drogách, však nemělo dlouhého trvání.

Jejím druhým mužem se záhy stal umělec Vlastimil Bedrna (†89), kterému dala dceru Vlastu. Přestože i známý herec a dabér měl problémy s pitím, nikdy mu nepropadl v takové míře jako Laďčin první choť. A ona mu byla dokonce ochotna odpouštět jeho slabost pro něžné pohlaví. Bedrna tak zůstal stát po jejím boku i v době, kdy se dozvěděla drtivou diagnózu rakoviny.

Poctivě a velice statečně se proto pustila do léčby, ta se však ukázala být neúspěšnou. Těžce nemocná zpěvačka se tedy snažila zůstat na jevišti až do poslední chvíle a se svými diváky se rozloučila měsíc před smrtí jako Judita Čuprová v muzikálu Zvonokosy. Ke svému nespravedlivému osudu a blízké vidině smrti přistupovala Kozderková velice pragmaticky. Údajně Bedrnu těsně před smrtí přiměla, aby ji na pár hodin vzal na revers z nemocnice a odvezl ji na Vinohradský hřbitov. Tam si pečlivě uklidila rodinný hrob. „Chci jít do čistého,“ vysvětlovala mu tehdy.

Lékaři dodnes vzpomínají na to, jak tahle dáma se zlatem v hrdle zpívala v nemocnici jenom pouhých pár hodin předtím, než naposledy vydechla. Její hlas se prý rozléhal přes několik pater. „Myslím, že to byl nejkrásnější a zároveň nejstrašnější koncert v jejím životě, protože všichni věděli, že zpívá naposledy,“ prohlásila o něco později její dcera Lada. Je ironií, že první dlouhohrající deska Laďky Kozderkové nazvaná ‚Já už vím‘ vyšla až dlouho po její smrti…

Fotogalerie
20 fotografií