„Je to skvělá herečka, přítelkyně a člověk, který se ke mně vždycky chová fér,“ prohlašuje o Jitce Smutné bývalá partnerka režiséra Karla Kachyni (†79). Znají se prý už dlouho a tráví spolu podle možností hodně času. „Zvu Jitku například na grilování, navštěvujeme se i na svátky,“ upřesnila Alena Mihulová a dodala: „Jsem šťastná, že teď spolu díky společnému představení budeme ještě víc!“

Obě dámy se přitom poznaly docela náhodně, byť samozřejmě před kamerou. „Chvilku jsme si spolu povídaly při jednom nočním natáčení a povídáme si doteď,“ prozradila Smutná.

Obě herečky už mají odrostlé děti, a proto jim příběh mladé americké autorky Jen Silvermanové o dvou zralých ženách náramně sedl. Vypráví totiž o rozvedené padesátnici Sharon, kterou trápí syndrom opuštěného hnízda, a o její nové a zcela protikladné spolubydlící Robyn. Jak zdůraznil ředitel divadla Milan Hein (72), jedná se, jak už je pro Divadlo Ungelt typické, o českou premiéru – ke které dojde 11. května. Režie se ujala Tereza Karpanius, kterou paradoxně právě Smutná učila herectví na soukromé herecké škole.

„Je to o naději. O tom, že věk je jenom číslo. Vždycky může přijít něco, co překvapí, obrátí život naruby,“ vysvětlila Smutná, známá například ze seriálu Ulice nebo Ohnivý kuře, svůj postoj k celému kusu. Ona v něm představuje rozevlátou Robyn, nonkonformní básnířku. Sama herečka přitom píše texty k písničkám, které s kytarou zpívá. A verše skládá taky, jen s nimi ještě nešla na trh. Ke své divadelní postavě má tedy velice blízko.

Ani Smutnou, ani Mihulovou prý v životě jejich věk neomezuje. Obě se přitom přehouply přes padesátku, což je pro mnoho žen důvodem k pořádné depresi. „V divadle se obklopuji mladými lidmi, herci a režiséry, a tam na věku nezáleží. Je to příjemné zjištění,“ krčila rameny Smutná.

Stejně tak i Mihulová na otázku, jestli jí vadí pověstných pět křížků na krku, odpověděla: „Vůbec ne! Vždycky si říkám, měj oči otevřené, uši nastražené, a užívej si života, co to dá.“

VIDEO: Alena Mihulová: Doufám, že budu dobrá tchyně! 

Video
Video se připravuje ...

Alena Mihulová: Doufám, že budu dobrá tchyně! Adam Balažovič

Fotogalerie
18 fotografií