Nabídku dostala okamžitě po úspěchu jednoho z jejích prvních filmů. Drama Milenci v roce jedna, kde si zahrála po boku Viktora Preisse (72), totiž slavilo úspěch nejen u nás, ale i v zahraničí.

„Dostala jsem cenu na festivalu v Karlových Varech za hlavní ženskou roli. No, a ten film potom jezdil po spoustě festivalů po celém světě a já s ním, pokud to šlo,“ vzpomínala herečka na období, které jí mohlo změnit život.

Snímek režiséra Jaroslava Balíka (†71) byl totiž vybrán jako zástupce československého filmu, který se v roce 1974 ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film. „Tenkrát jsem dostala i takovou nabídku do budoucnosti do Hollywoodu, že by mě zastupovali. Měla jsem ale potřebu tady zůstat – s lidma, kterých jsem si vážila, kteří ale bohužel přestávali být aktivní. Spíš jsem dávala přednost místním,“ svěřila se bez sebemenší lítosti v rozhovoru pro Český rozhlas Dvojku. Zřejmě tak udělala největší chybu kariéry.

Vančurová je naopak ráda, že jen díky tomu mohl vzniknout např. Herzův film Den pro mou lásku. To, že by se na něj po letech dívala, ale nehrozí. „Nikdy jsem se na sebe nechtěla koukat, neměla jsem tu potřebu nebo touhu,“ prozradila jedna z nejskromnějších českých hereckých legend.

VIDEO: Oporou byl v nejhorších dobách Martě kamarád Vlastimil Harapes. Proč se objevil na akci po boku exmanželky Herze?

Video
Video se připravuje ...

Překvapivý pár na Febiofestu: Harapes a exmanželka Juraje Herze! David Turek, Aleš Brunclík

 

Fotogalerie
28 fotografií