Uznávaný fotograf Jan Saudek, který podle svých vlastních slov podává nejlepší výkony pod tlakem, nečekaně přiznal, že byl v roce 1989 požádán německým deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung, aby pořídil nějaké snímky neméně slavného disidenta Václava Havla. Vydavatel onoho plátku mu prý za jednu jedinou fotografii nabídnul částku šest tisíc marek, což v té doby byly veliké peníze. Saudek sice situaci zvážil – ale rozhodl se ji odmítnout!

„Bál jsem se, neudělal jsem to,“ přiznal Saudek, a vzápětí vysvětlil proč: „Tehdy jsem si myslel, že komunismus nikdy neodejde a že mě zase budou tahat na výslechy. Tady lidé pořádně nevěděli, kdo Venca Havel je. Ale Němci už měli jasno, kdo bude prezidentem. A pak najednou národ začal Havla milovat, vytvořil se kolem něj kult. Lidé rádi takovému kultu podléhají. Potřebují někoho obdivovat, podlehnout většinovému názoru,“ myslí si tenhle lehce kontroverzní umělec, před jehož objektivem se velice často objevují nahé (a dosti korpulentní) modely.

On sám si ostatně nepřipouští, že by byl nějak zvlášť populární, byť často se mu prý stává, že mu na ulici někdo řekne, jak moc má rád jeho fotky. Případně to na něj prý křičí chlapi z kabin náklaďáků, což ho potěší ještě víc. „Přítel za mě dokonce orodoval, ať mi na Hradě dají medaili. Zkusil to, ale prezident si mě nevybral,“ dodal Saudek, neupřesnil však, za jakého prezidenta měl onen apel na státní vyznamenání proběhnout. Třeba se dočká v příštích letech, ostatně v době, kdy je na tohle prestižní ocenění jmenován například youtuber Kovy, je možné všechno.

Saudek přitom o nejrůznější ceny nouzi nemá, všude ve světě je pro své umění poměrně dost vážený. Je například držitelem japonské Ceny Higašikawy, a ve Francii byl dokonce jmenován rytířem Řádu čestné legie. V naší zemi získal třeba Českého lva za nejlepší filmový plakát a ministr kultury mu udělil prestižní ocenění Artis Bohemiae Amicis.

VIDEO: Jan Saudek (83) předsedou poroty Febiofestu: Nejraději mám pornografii! Bude veselo! 

Fotogalerie
23 fotografií