Vlnu nevole vyvolala bronzová skulptura už loni v říjnu. „Maminka vypadala úplně jinak. Budu dělat vše pro to, aby tady ten paskvil nebyl a zmizel,“ dal se do boje Pavlík, a nebyl sám. Občané začali houfně podepisovat petici požadující odstranění sochy za 600 tisíc korun od sochaře Davida Moješčíka (44), která byla slavnostně odhalena v ostravském Husově sadu.

Skoro půl roku poté ale žádné rozhodnutí ještě nepadlo. Místo toho došlo k dalšímu odkladu verdiktu na 8. dubna, kdy proběhne další zasedání. Do té doby je potřeba vyřešit smlouvu mezi obvodem a autorem díla, ta by umožňovala sochu prodat, a pokud by se to nepovedlo, tak ji přemístit. „Smlouva je nutná k tomu, abychom mohli se sochou vůbec něco dělat. Bez ní by to nešlo, protože původní smlouva byla pro obvod tak nevýhodná, že v podstatě neumožňovala se sochou nijak nakládat,“ řekl Deníku Lukáš Jansa, nový radní pro architekturu a veřejný prostor.

„Návrh smlouvy jsem obdržel, ale ještě nepodepsal. Týká se souhlasu s úpravami a změnami díla v hranicích autorského práva,“ přiznával Deníku sochař David Moješčík.

Syn Adam: Z mamčina pokoje je zkušebna

Na hrob jel Adam samozřejmě i s babičkou Věrou Špinarovou (86), svou manželkou a dcerkou Johankou (16). „Babička je na tom zdravotně skvěle, to by byla mamka moc šťastná. Moc jí na ní záleželo,“ svěřil Adam, který žije v Ostravě s babičkou v jednom domě. Od sebe je dělí jen dvě patra. „My za mamkou jezdíme na hřbitov zapálit svíčku každých čtrnáct dnů, vlastně jsme všichni pořád pohromadě,“ pokračoval Pavlík.

V domě Špinarových to prý žije a často tam jezdí i Heidi Janků (56), Adamova macecha, která si vzala za manžela hudebníka Ivo Pavlíka (†84). „Vždycky tam na pár dnů vystěhuju mamčin pokoj pro hosty a udělám z něho zkušebnu. Zkoušíme tam s Heidi náš program, který máme zaplať pánbůh až do konce prosince,“ objasnil Adam, jenž začal místo Špinarové se svou kapelou doprovázet Heidi. „Jinak makám na kultuře, dělám ještě v jedné produkční firmě, tak myslím, že by mamka měla ze mě, a vůbec ze všech z nás, radost,“ uzavřel.

VIDEO: „Ten paskvil prostě musí pryč,“ říká syn Věry Špinarové

Fotogalerie
31 fotografií