Dobrovolně si odříká, mezi jídly poctivě dodržuje pětihodinovou pauzu. Vidina role prezidenta Gustáva Husáka ve filmu 'Muž, který stál v cestě' mu vše vynahrazuje. „Jím převážně zeleninu a maso,“ svěřil Donutil Blesku. „Mezi tím se snažím hýbat,“ dodal.

A samozřejmostí je, že se vzdal veškerého alkoholu. Maximálně si smí výjimečně dopřát jednu skleničku vína. „Ale cítím se skvěle, je mi moc dobře,“ raduje se viditelně pohublý herec.

Ještě šťastnější než Donutil je možná režisér, scenárista a spisovatel Ivan Fíla (62). „René Stejskal už navrhl pro Mirka skvělou masku,“ pochlubil se. Je nadšený i z hercovy pověstné československé hatmatilky, kterou exprezident mluvil. Napsal o muži srpna 1968 Františku Kriegelovi (†71), který jako jediný z členů československé delegace odmítl v Moskvě podepsat protokol o okupaci, velice úspěšnou knihu a rád by ji převtělil na filmové plátno.

„Jezdíme po všech čertech, abychom sehnali peníze a mohli film natočit. Aby tu jednou zůstalo svědectví o muži, který ani pod hrozbou fyzické likvidace nezradil svůj národ, nepadl na kolena a nepos* al se,“ říká Fíla.

Natáčet se má začít už nyní na jaře. Františka Kriegela bude hrát Tomáš Töpfer(68). Taťjana Medvecká (65) bude Kriegelova žena Riva, Mirek Donutil ztvární Husáka, Alois Švehlík (79) je prezident Ludvík Svoboda (†83), jeho syn David (46) bude hrát Zdeňka Mlynáře (†66) a Mirek Hanuš (55) Josefa Smrkovského (†62).

Ivan Fíla

Ivan Fíla nemohl z politických důvodů studovat doma, proto filmařinu dělal v emigraci v Kolíně nad Rýnem. Absolventský film točil v USA. Jeho snímek Král zlodějů byl v širší nominaci na Oscara a získal cenu za nejlepší evropský scénář.

Úspěch mu otevřel cestu do Hollywoodu, kde na pozvání Stevena Spielberga (72) napsal pro Studio DreamWorks scénář The Betty Schimmell Story, příběh z Budapešti z období holokaustu. Jenže pak hrozilo, že mu z toho vznikne kýčovitá romance, proto nedal svolení k úpravám scénáře. Napsal na tělo filmový příběh Bella Luna pro Omara Sharifa (†83) a Sophii Lorenovou (84), ale neměl  pohromadě peníze.

VIDEO: Jaroslava Obermaierová na fotkách s Husákem! Proč je se studem neroztrhala?

Video
Video se připravuje ...

Jaroslava Obermaierová na fotkách s Husákem! Proč je se studem neroztrhala? Blesk TV

Fotogalerie
45 fotografií