Prvotní informace hovořily o tom, že představení náhle končí a derniéra se bez ohlášení odehrála 19. března v divadle v Jablonci nad Nisou. Ze slov představitele titulní role Freddieho Michaela Klucha vyplývalo, že důvodem byl problém kvůli nezaplaceným autorským právům. Principálka Divadla Radka Brzobohatého Romana Goščíková (36) ale nyní v oficiálním tiskové zprávě říká něco jiného. Co se týče autorských práv, tvrdí, že je vše v pořádku. „Všechna práva i autorské honoráře jsou v pořádku, vše hlásím a řádně platím.“

Také zvěsti o konci představení jsou prý poněkud přehnané. „Úspěšná show v dubnu pokračuje s novým obsazením hlavní role,“ oznamuje manželka režiséra Karla Janáka (48) s tím, že „v pondělí 29. 4. v Divadle Radka Brzobohatého proběhne další z řady úspěšných koncertů s názvem ‚FREDDIE – concert show‘.“ V hlavní roli by se nyní měl nově představit talentovaný muzikálový umělec Roman Tomeš (31) známý především z divadla Kalich (muzikály Vlasy, Pomáda, Osmý světadíl,…) a dalších pražských scén. Objevil se též v novém českém filmu LOVEní, který režíroval právě Janák.

Trochu zvláštně může ovšem působit fakt, že Tomeš v původní verzi představení již hrál, ovšem Freddieho kamaráda a kolegu, kytaristu Briana Maye (71), jehož ztvárňoval v paruce napodobující jeho ikonický afroúčes. Hudební party za něj ovšem vždy přebíral Rudy Neumann z kapely Queenie. Ta se ovšem nové verze projektu odmítla zúčastnit.

„Výměnu hlavní role považujeme v naší úspěšné koncertní show za běžný zásah a životní vývoj každého divadelního projektu. S příchodem Romana jsme připravili několik atraktivních změn, které budou zajímavým zpestřením celé show a přinesou divákům jedinečný hudební zážitek,“ vysvětlila ve vyjádření pro Blesk.cz Romana Goščíková, která sama v show v jedné z rolí vystupuje. 

VIDEO: Rozhovor s režisérem Karlem Janákem

O dalších změnách již konkrétně nemluví, a tak není jasné, jak přesně se bude nová verze lišit. Ovšem již z názvu je patrné, že zde bude pravděpodobně kladen důraz spíše na hudbu a nebude se tak jednat o muzikál, ale pouze koncertní show.

„Koncertní show Freddie je divácky velmi úspěšná, každé její uvedení je beznadějně vyprodáno, což nás velice těší. Angažmá a časová flexibilita Romana nám umožňuje nabídnout v této situaci více repríz, po kterých právě naši diváci tolik volají,“ dodala v prohlášení ředitelka divadla, podle níž show čeká ještě několik repríz na domovské scéně a též několik vystoupení v regionálních divadlech po celé ČR. 

V tiskové zprávě je pak též uvedeno, že „projekt ‚Freddie – Concert show‘ inspirovaný životním příběhem zpěváka kapely Queen Freddieho Mercuryho vznikl pod režisérskou taktovkou Karla Janáka a měl v Divadle Radka Brzobohatého premiéru v dubnu 2018“. Ovšem až donedávna byl v programech i dalších propagačních materiálech uváděn jako název pouze „Freddie“ a od premiéry se o představení mluvilo jako o muzikálu.

Nyní už pouze o koncertní show, navíc bez kapely Queenie. Ostatní účinkující herci a zpěváci, například Rudolf Hrušínský nejmladší (48), Simona Postlerová (54), Přemysl Pálek (28) nebo Jiří Korn (69), by se měli ovšem na jevišti objevovat i nadále. Skoro to tak vypadá, jako by za náhlými změnami byly jen spory vedení s kapelou Queenie, případně nedostatečné časové možnosti revivalové skupiny, která vystupuje po celém světě. Frontman Queenie ovšem Blesku vzkázal něco jiného.

Co říkal „český Freddie“ Michael Kluch? 

„Okolnosti okolo autorských práv nikdo z účinkujících ovlivnit nemůže. To je věcí produkce a ta to asi nezvládla. Víme jen, že došlo ohledně nedodržení autorských práv k tomuto představení k nějakému rozporu, proto jsme asi dnes hráli naposledy,“ uvedl frontman Queenie ve vyjádření pro Blesk.cz s tím, že je mu líto, že představení v původní podobě končí. 

Nastínil i to, že vzniká verze nová, která už by problémy kvůli právům mít neměla. „Scénář je koncipován tak, aby schválení držitelů práv skupiny Queen nebylo zapotřebí, ale zatím to tak nevypadá,“ prozradil. „My se něčeho, co záměrně obchází autorská práva, zúčastnit nemůžeme, a vlastně ani nechceme,“ naznačil ale jasně, že on a zbytek kapely se odmítají nové verze účastnit.

„Tato představení hrajeme za neúměrně nižší honorář, než máme za své koncerty, byli jsme ale na svou práci hrdí, dělali jsme to rádi,“ dodal Kluch, který se prý i nabízel, že pomůže práva získat.

VIDEO: Rozhovor s českým Freddiem Michaelem Kluchem

 

Fotogalerie
34 fotografií