Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč ho rakovina dostala? Tři osudové přešlapy Jiřího Pomeje (†54) v boji s nemocí

/
  • Tři osudové chyby Jirky Pomeje během jeho boje s rakovinou.
    28. února 2019 ● 19:00

    Dva roky statečně bojoval o holý život. Podstoupil ozařování, zkoušel hladovku, souhlasil i s operací hrtanu. Jiří Pomeje (†54) agresivnímu nádoru ale v úterý podlehl. Stejně jako ve svém životě, kde kvůli filmu Andělská tvář nasekal milionové dluhy, i při léčbě šlápl vedle. Co ho stálo život?!

  • 1.

    Šťávy místo jídla

    Lékařům se nejdřív nevzpíral a s rakovinou bojoval podle jejich pokynů. Podstoupil 33 ozařování, která mu sežehla hrdlo. Jakmile mu ale oznámili, že je potřeba podstoupit operaci hrtanu, při které by přišel o hlas, vzepřel se a rozhodl se agresivní nádor vyhladovět.

    S drsnou Breussovou dietou začal 9. listopadu 2017 a 42 dní přežíval jen na bylinkových čajích a zeleninové šťávě. „Je to pekelnej boj! Jsem strašně unavenej, jak vycucaná škeble,“ přiznal a postupně zhubl přes 20 kilo. Sotva však hladovku ukončil, oslabený organismus to nevydržel.

    Jirku odvezli s těžkým zápalem plic do nemocnice. „Bohužel neměl jet poslední týden hladovky do Špindlu. Tam chytil chřipku, z ní dostal zápal plic a nedostal se do stavu rekonvalescence, která je nutná po absolvování hladovky. Celá léčba se tak přerušila,“ řekl hercův guru přes dietu Stanislav Dvořák.

    Začátkem loňského roku pak bohužel Pomeje zjistil, že rakovina nezmizela, a za pět minut dvanáct kývl na odstranění hrtanu. Bohužel příliš pozdě...

    Jiří Pomeje na ozařování
    Autor: Foto: M. Přibyl, M. Protivanský

  • 2.

    Alkohol

    Po propuštění z nemocnice začal čím dál častěji sahat po flašce. „Každou chvíli jsem doma objevila zašitou flašku. Kromě toho si vždycky na půl hodiny někam odběhl, vrátil se za několik hodin a táhlo z něj třeba víno. Do toho špatně zvládal svou psychiku a bral nějaké prášky, které se na něm také podepisovaly,“ popisovala jeho zubožený stav třetí manželka Andrea Pomeje (30) s tím, že se jeho alkoholismus po léčbě rakoviny jen zhoršoval.

    Nakonec ho v dubnu 2018 i s dcerou Aničkou (5) opustila. Než se jeho stav zhoršil a zákeřná nemoc u něj znovu propukla, byl jeho nejlepší kamarád a mecenáš Pavel Pásek (51) už rozhodnutý zakročit. „Vážně to takhle dál nejde. On už blábolí. Neví, kde je, co bylo včera. A je to den ode dne horší. Není s ním řeč. Obávám se, že jsem už ve stavu, kdy jsem schopen na svého nejlepšího kamaráda zavolat záchytku a poslat ho do Bohnic,“ prozradil.

    Jiří Pomeje
    Autor: Martin Přibyl

  • 3.

    Nechodil na kontroly

    Situace byla tak vážná, že hercův tatínek Jiří st. (76) dokonce přijel z Českých Budějovic do Prahy, aby s jeho kamarádem Páskem vymysleli, co s Jirkou dál. Jestli ho umístit do psychiatrické léčebny, nebo do nemocnice. „Když ho dáme třeba do Červeného Dvora, nebudou mu tam léčit nohu, která ho šíleně bolí – a nikdo neví, co s ní je. Když ho zase strčíme někam na ortopedii, kde mu budou dávat dohromady tu nohu, tak to nepřežije psychicky, bude mít absťák,“ komentoval nejdřív Pásek, který s Pomejem st. odvezl v listopadu herce do nemocnice na vyšetření CT.

    A to ukázalo, že příčina bolavé nohy je více než vážná. Zákeřná nemoc se vrátila s ještě větší silou a začala se mu rozlézat po celém těle. Objevila se mu v pánvi, potom znovu v krku... Jiří byl začátkem roku převezen do Nemocnice Na Pleši, kde ale svůj statečný boj v úterý 26.2. prohrál.

    Lesk speciál: Vše o životě a smrti Jiřího Pomeje (†54)

    Video
    Video se připravuje ...

    Lesk speciál: Vše o životě a smrti Jiřího Pomeje (†54) Bára Horáková, Lukáš Červený, hudebnibanka.cz

    Jiří Pomeje v sanatoriu: Posiluje s činkami.
    Autor: Pavel Pásek, D. Kundrát a P. Machan

    Fotogalerie
    118 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 39

moudivlacek: Konečně pravdivě popsaný jeho "tvrdý boj". Absolutní nesmysl - hladovka - následně pak chlast a fet po operaci. Je škoda tak mladého člověka, ale dost se zruinoval sám. Sebestředný citový vyděrač a netáhlo. Hlavně je hnusné obviňovat z jeho smrti manželku. Ať odpočívá v pokoji.

(01. 03. 2019 11:48)

11karel11: ANDRea porušila slib - v dobrém i ve zlém, karma si ji najde. Co Jirka zkusil za 2 roky psychicky, nedovedeme si představit.

(01. 03. 2019 11:43)

11karel11: Vykopla a karma si ji najde. Od nemocného člověka se neutíká, k čemu je slib - v dobrém i ve zlém? K hovn ..

(01. 03. 2019 11:40)

11karel11: Moje známá také 54 let, se chovala podle pokynů od začátku, prodělala transplantaci kmenových buněk, na CT byla čistá, ale zemřela, CT nezaznamená pavučiny . Je to předurčený čas člověkovi, kdy musí odejít.

(01. 03. 2019 11:38)

flora: Zvolil léčbu a přístup ke své nemoci jaký zvolil. Tady žádné "kdyby" už neplatí. Kdoví, jak dopadneme my a jestli se budem také takhle tvrdě statečně rvát a zkoušet všechno možné i nemožné.

(01. 03. 2019 10:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy