Měl to být první projekt, do kterého se hodlal zakousnout ihned poté, co se zase dá trochu dohromady. Jiří Pomeje měl přislíbenou roli od režiséra Jaroslava Brabce, se kterým se seznámil v roce 2001 během natáčení epického snímku Andělská tvář, který Pomejeho finančně zničil. Nešťastný producent se kvůli tomuto historickému dramatu mnohamilionově zadlužil, dostal se do konkurzu a psychicky se dostal na takové dno, že dokonce zvažoval sebevraždu.

Na nabídku zahrát si v novém detektivním seriálu České televize Zločiny Velké Prahy po boku herce Jaroslava Plesla (44) a Jiřího Langmajera (52) ovšem bez přemýšlení s nadšením kývl. „Beru to, těším se na to. Jardu mám navíc moc rád, dělal kameramana Andělské tváře, která mě nakonec pohřbila. Tak doufám, že teď bude spolupráce veselejší,“ smál se v listopadu loňského roku Pomeje v rozhovoru pro Aha!.

Zákeřná rakovina hrtanu, ze které se nevyléčil tak, jak doufal, pak ale napadla i jeho kosti a on byl s velkými bolestmi přesunut do sanatoria Na Pleši. Záhy bylo jasné, že se lednového natáčení nebude moct zúčastnit, a postava, kterou měl původně zahrát, byla přeobsazena. „Já jsem se s ním viděl, když už měl ty svoje problémy. Bylo mi ho líto, tak jsem si říkal, že by mu tahle role udělala radost. A taky udělala,“ zdůraznil pro Blesk Brabec. Role sice nebyla Pomejemu psaná přímo na tělo, ale byla to role člověka, který nemluví, takže by ji dokázal zvládnout i po náročné operaci hrtanu…

Bohužel však osud rozhodl jinak, a tak se jeho poslední hereckou příležitostí stal Vánoční Kameňák z roku 2015, na němž se společně se svým nejlepším kamarádem Pavlem Páskem (51) podílel i jako produkční. Mihl se tam ovšem jen coby řidič, který doveze sníh na náměstí.

Ve čtvrtém díle Kameňáku měl výraznější roli - věčně zhuleného kuchaře Lojzu, který zaléval marihuanu pověstným Modrým pramenem a díky tomu vynalezl nový druh „veselé cigarety“. Za tento snímek získal Plyšového lva, cenu podobnou americké Zlaté malině. Je to škoda, nějaký ten ranař z období první republiky by byl rozhodně lepší labutí písní...

VIDEO: Jiří Pomeje v roce 2013 natáčel Kameňák 4, který přišel do českých kin o dva roky později

Video
Video se připravuje ...

Jiří Pomeje točí Kameňák 4 Petra Holakovská, Petr Soukup

Fotogalerie
48 fotografií