Milovaná doktorka Králová ze seriálu Nemocnice na kraji města zemřela 18. prosince 2018 na plicní embolii ve vinohradské nemocnici, kde přes měsíc bojovala se zápalem plic.

Šokovaná Carmen

Ani hereččina celoživotní domovská scéna, Divadlo na Vinohradech, o jejím odchodu nevěděla až do pohřbu o tři dny později – rodina informaci zveřejnila právě až v den tajného a narychlo uspořádaného posledního rozloučení v obřadní síni v pražském Motole.

O úmrtí Štěpánkové do té doby neměla ponětí ani Carmen Mayerová (75), která Štěpánkovou v době nemoci zaskakovala v Divadle Ungelt v inscenaci Pardál. „Cože? Jana že je mrtvá? Co mi to povídáte za nesmysly?! To bych musela vědět, to je nějaká poplašná zpráva,“ reagovala Mayerová. Do pohřbu Jany Štěpánkové v Motole přitom v tu chvíli zbývala zhruba půlhodina...

Poslední sbohem

O smrti Jany ze slavného hereckého rodu Štěpánků se nepochopitelně nesměl nikdo dozvědět, až na pár vyvolených, mezi kterými byli např. Jiřina Bohdalová (88), Jiří Dvořák (52) či producent pokračování Nemocnice na kraji města a hereččin velký přítel Borek Severa (69).

Přitom herečka by si velké rozloučení jistě zasloužila. Její syn Jan (56), jehož měla se slavným televizním režisérem a manželem Jaroslavem Dudkem (†68), ale rozhodl jinak.

V obřadní síni motolského krematoria se tak sešla ani ne dvacítka nejbližších v čele s bratrem Petrem Štěpánkem (71) a jeho ženou Zlatou Adamovskou (60). Jen ti Janě Štěpánkové vzdali hold a dali poslední sbohem. Trochu smutný konec legendy...

Těšila se na vnučky

S tím, že Štědrý den už prožije „tam nahoře“, oblíbená herečka ani náhodou nepočítala. „Je mi mnohem líp a před svátky by mě měli pustit domů, moc se těším,“ sdělovala Blesku nadšeně Štěpánková ze špitálu opravdu jen pár dnů před smrtí.

„Svátky strávím se synem a jeho rodinou. Budou mne obskakovat. Jsem ještě slabá, nemohu ještě nic dělat,“ sdělovala herečka s tím, že se nemůže dočkat hlavně svých vnuček. „To jsou moje nejmilejší holky a dělají mi jen radost, obě jsou na vysoké,“ chlubila se babička Jana. A pak se rozloučila se smutným povzdechem: „Kolik takových Vánoc s rodinou asi ještě zažiju...?“

Velká slavná rodina

Jana Štěpánková se narodila v Žilině jako dcera hereckého páru Eleny Hálkové (†78) a legendárního Zdeňka Štěpánka (†71). Herecké nadání po svých rodičích zdědili i její dva nevlastní bratři z otcovy strany Martin (†63) a Petr (70) Štěpánkovi. Celkem měla čtyři sourozence – krom bratrů ještě dvě sestry, divadelní režisérku Kristinu Taberyovou (68) a novinářku Kateřinu Nešlehovou (72). Pradědeček Jany Štěpánkové byl významný český básník, zakladatel moderní poezie a představitel Májovců Vítězslav Hálek, který zemřel v pouhých 39 letech na zánět pohrudnice.

Fotogalerie
121 fotografií