Vojtěch Dyk odehrál debutní vystoupení v roli Celebranta v Bernsteinově Mši v hlavním sále Vídeňského koncertního domu, kde ho diváci odměnili desetiminutovým potleskem. Hra byla napsaná v roce 1971 na přání Jacqueline Kennedy a týká se tématu víry a pochybnosti o víře.

Tato hra kupodivu přivedla k víře i samotného Dyka. „V době, kdy byla hra napsaná, byla úpně jiná doba a bylo to hlavně směřované jako kopání do křesťanského Boha. Proto to bylo takové kontroverzní. A v dnešní době, kor v naší ateistické zemi, bych toho Boha chtěl hledat spíš uvnitř sebe,“ přiznal v pořadu Výzva na Seznam Zprávy.

A tak začal v sobě hledat svou víru. „Já Boha pomalinku nacházím, a pakliže bych ho našel, pak se zastřelím. Abych mohl hledat dál,“ šokoval Dyk.

Toho nyní čeká vystoupení s Bernsteinovou Mší v Praze a v Brně. Dostal i nabídku v Salzburku, ale tu kvůli svým dětem odmítl. Je totiž otcem pětiletého Lojzíka, kterého má s Táňou Vilhelmovou a také, jak říká, bonusovým otcem jejích dvou synů Františka a Cyrila z Tánina bývalého manželství.

Fotogalerie
25 fotografií