V roce 2013 se na ruzyňském letišti potkal česko-polský písničkář s miláčkem národa, tedy s božským Kájou. Oba letěli do Ruska. Nohavica plánoval v Moskvě odehrát pár koncertů, Gott se svým týmem mířil do ruské metropole na oslavu 85. narozenin kontroverzního ruského armádního souboru Alexandrovci. „Já se s Karlem nechci fotit, nehodí se to! Každý tam jedeme za jinými účely. On jede zpívat armádě a politikům, já normálním lidem,“ dal se tehdy slyšet Nohavica.

Dokonce se snažil, aby si ho na palubě letadla mířícího z Prahy do Moskvy jeho mnohem slavnější kolega z branže nevšiml! Gottovi však jeho manévry neunikly a dalo by se dokonce říct, že se jimi dobře bavil. „Jarek letí taky? To on by se asi styděl mít fotku se mnou, když je ten písničkář,“ prohlásil tehdy s nadsázkou. Patrně si ale vůbec neuvědomoval, že Nohavicův odstup k jeho osobě netkví v rozdílných hudebních žánrech ani v popularitě, ale v tom, za jakým účelem do Ruska letí.

„Klidně si mě vyfoťte, ale nechtějte, abychom se fotografovali spolu,“ vysvětloval Nohavica reportérům Aha! rozpačitě. „Já rozhodně Alexandrovcům a ruským politikům zpívat nejedu!“ zdůraznil. Uplynulo pět let… a najednou sympatickému zpěvákovi s kytarou nevadilo převzetí Puškinova metálu, který se od roku 1999 uděluje nejen ruským občanům, ale i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Jak by asi ostravský bard reagoval v případě, že by tuhle cenu místo něj dostal Karel Gott?

Video
Video se připravuje ...

Putin ocenil Nohavicu medailí. Český písničkář rusky poděkoval a zazpíval. Kremlin.ru

Fotogalerie
39 fotografií