Jednání je naplánované se starostkou městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petrou Bernfeldovou (41, hnutí Ostravak) na příští týden. „Všechno tam probereme. Každopádně co jsem schopen akceptovat, je to, aby se socha odstranila a udělala se nová,“ svěřil zpěvaččin syn Blesku s tím, že požaduje vyměnit autora. Davida Moješíka (44), který bronzovou skulpturu za 600 tisíc korun zhotovil (bez výběrového řízení?!), aniž by její podobu jakkoli konzultoval s rodinou, už nechce.

„Jsem zvědavý, jak to dopadne. Třeba mi řeknou ne, a to pak budu řešit, co dál. Třeba se budu muset obrátit na právníky,“ přemítal rozzuřený muzikant.

Rodina: Paskvil! Sochař: Esence...

Socha Věry Špinarové byla slavnostně odhalena v úterý a celá rodina se od díla na uctění její památky distancovala. „Je to paskvil! Nemá svoje vlasy, ani takový účes nikdy neměla. Neměla nikdy takové uši, ani nos. Jediné, co je podobné, jsou kozačky, jinak nic,“ rozčiloval se Adam. Moješčík se hájil, že nesochal podobiznu, ale esenci osobnosti Věry Špinarové.

Tomáš Macura, primátor Ostravy

„Hodnotit sochu nechci, tam jde o subjektivní názor. Já za špatný považuji hlavně způsob zadávání těchto zakázek bez soutěže! A jestli nebylo náležitě komunikováno s rodinou a ta teď říká, že se jim to nelíbí a nesouhlasí, tak je to vlastně to nejhorší, co se mohlo stát!“

Video: Socha Věry Špinarové vzbuzuje emoce

Fotogalerie
12 fotografií