Tomáš Klus i jeho žena Tamara Klusová jsou známí tím, že kolem sebe šíří lásku a štěstí. Jenže zas tak sluníčkové to u nich doma není. „Prakticky od školky jsem konstantně podváděl všechny přítelkyně, včetně své ženy. Její odpuštění se mi stalo osvobozením a dalo mi pochopit, že pravda, opravdovost alias nebojácná autenticita, přijetí toho, kdo jsem, se vším, čím jsem doposud byl, a vědomé přijetí toho, že co zasadím, to sklidím,“ přiznal se zpěvák.

Ano, Tamara mu sice odpustila, ale jak sama přiznává, takové odpuštění si sebou nese doživotní závaží. Nevěru musela potlačit sama v sobě, stejně tak jako vlastní ego. Musela přesvědčit sama sebe, že raději překoná bolest z nevěry, než aby Tomáše ztratila.

„Když přemýšlím nad láskou mezi dvěma lidmi, představuju si, že Láska je živá bytost, která je napojená na dvě, nekonečně dlouhé šňůry, vedoucí do srdce ženy a do srdce muže. Ta bytost roste a sílí, stejně tak jak sílí cit mezi nimi. Když je ta Láska mezi nimi upřímná a ryzí, tělo Lásky narůstá do nepředstavitelných a překrásných rozměrů.

Když však jeden z těch dvou klopýtne, nebo ublíží slovem, nebo činem, ta jemnohmotná, čistá bytost utrpí zranění, zmenší se, zpomalí svůj tep, ztrácí barvy… A buď zemře a zanikne, nebo ji odpuštění, které je však doživotním zavážím a největším lektorem bezpodmínečnosti, znovu postaví na její nohy.

Milovat neznamená vlastnit. Milovat neznamená předělávat toho druhého k obrazu svému a pocitu svého uspokojení. Milovat znamená jít spolu, vedle sebe, každý však na své vlastní cestě... Znamená to učit se od sebe, podporovat se, ukazovat vše, co obsahujeme, nebát se říkat si pravdu, ať je jakákoliv, počkat na sebe v momentě, kdy jeden sejde z cesty, a nikdy si nepřestat dávat i pocit určitě svobody.

Zároveň však nikdy nedopustit ztrátu sebe. Každý den se můžeme rozhodnout. Každý den můžeme říct - já už s Tebou dál nepůjdu… Ale když srdce bolí víc z toho, že se navždy ztratíme jeden druhému, než z toho, že nám ten druhý zasadil ránu do srdce, to je ten moment, kdy máme možnost odpustit. Protože pokud dojdeme na tuhle magickou křižovatku, nedovedlo nás na ni Ego, ale Láska, která mezi námi stále ještě je.

Jsme lidé z masa a kosti. A každý děláme chyby a dělat je budeme. Je jen a jen na nás, jak s nimi naložíme. Já své Ego rozbila. Zvolila jsem si cestu Srdce,“ napsala ve svém vyjádření Tamara.

Tak snad Tomáš Klus znovu neklopýtne. Další odpuštění by už nemuselo přijít.

VIDEO: Maminka roku: Sázím na osobní setkání

Video
Video se připravuje ...

Maminka roku: Sázím na osobní setkání Maminka/Karel Dlabač

Fotogalerie
48 fotografií