Václav trávil poslední okamžiky v nemocnici, ovšem podle informací Blesku byl zhruba před deseti dny odpojen od přístrojů a propuštěn domů. Herec tak mohl poslední chvíle trávit s rodinou. Postránecký naposledy vydechl v úterý 7. května ve 22:40 a jeho nejbližší byli v té chvíli s ním a drželi ho za ruku. 

„V úterý 7. května 2019 ve 22:40 v kruhu nejbližší rodiny podlehl dlouhému statečnému souboji se zákeřnou nemocí člen Činohry Národního divadla Václav Postránecký," potvrdil informaci pro Blesk.cz mluvčí ND Tomáš Staněk.

S onkologickou nemocí, o níž nerad mluvil, bojoval už rok. Podstupoval léčení, chemoterapie, nějakou dobu dál natáčel Prima Receptář i rozdělaný seriál a vydal veřejné prohlášení, v němž poprosil o respektování soukromí. „V životě každého z nás nastávají různé momenty a různá období. V tom svém právě prožívám zásadní etapu, kdy se snažím vrátit své tělo za pomoci týmu lékařů do obvyklé kondice. Je však jen na mně, abych se k celé věci postavil statečně a čelil tomu beze strachu, jak nejlépe dokážu," řekl.

Nenechal se srazit na kolena a především věřil, že nemoc porazí. S partou z natáčení Krejzových dokonce v září 2018 oslavil své 75. narozeniny. Jeho milovaná manželka Helena, které musel dát slib, že se bude šetřit, jej hlídala na každém kroku. S Krejzovými pak Václav na podzim definitivně skončil a v roli se nechal nahradit Oldřichem Navrátilem, stejně tak mu přenechal i Receptář. Stále se ale toužil před kameru vrátit. Dokonce měl připravený scénář komedie 3 bobule, v nichž by si zopakoval roli bodrého Michalici.

A když už věděl, že fyzicky na to stačit nebude, chtěl poskytnout alespoň svůj hlas. „To víte, že bych se rád zúčastnil. Postavit se před kameru sice nemohu, ale prý by postačil můj hlas. Velmi rád to natočím, když mi to zdraví dovolí,“ řekl Blesku ještě na začátku dubna.

To už byl opět několik týdnů v nemocnici. Přijímal návštěvy z okruhu rodiny, odpočíval, snažil se nabrat síly. Jeho stav se však bohužel stále zhoršoval. Přesto z nemocnice odešel domů, chtěl odejít mezi svými blízkými. „Teď zrovna sedím tady doma a musím přiznat, že je mi momentálně tak strašně zle, jak mi v životě ještě nebyloNeodhadnu dopředu, jak mi bude za vteřinu. Proto raději mlčím o tom, jak mi je. Lidé potom nevědí, jestli se mají radovat, nebo kondolovat," neodpouštěl si svůj černý humor ještě před Velikonocemi s tím, že jsou chvíle, kdy mu dělá problémy i mluvit.

Fotogalerie: S tebou nás bavil svět, Václave!…
50 fotografií

Herec, který se původně vyučil zámečníkem, se přes angažmá v Brně a Městských divadlech pražských roku 1978 dostal až do Národního divadla, na jehož prknech měl loni oslavit 40 let. Už na jaře 2018 ale musel kvůli operaci v dutině břišní svá představení rušit, a role za něj na čas převzali kolegové. Nedalo se nevšimnout, že bodrý Vašek s typicky kulatým bříškem drasticky zhubl a v jeho tváři se objevily strhané rysy. Tehdy se prvně začalo hovořit o hercově rakovině....

VIDEO: Připomeňte si bodrého Václava Postráneckého!

Video
Video se připravuje ...

Postránecký je unikát: Jak první herec podstoupil nebezpečný úkol! Kristýna Léblová, Jan Brunclík

Fotogalerie
97 fotografií