Filmy Miloše Formana jsou celosvětově oslavované klenoty, jeho sbírku uznání doplňují dvě ceny Oscar za filmy Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus. Český režisér dobyl po emigraci Ameriku a stal se jednou z největších osobností filmového světa.

Pod jeho dohledem si zahrály hollywoodské hvězdy jako Jack Nicholson, Woody Harrelson nebo Natalie Portman či Javier Bardem. Miloš Forman ale nebyl jen unikátem za kamerou, ale i ve světě otců. Během svého života v rozpětí několika desetiletí totiž zplodil dvojčata hned se dvěma ženami!

Zatímco Matěje a Petra v roce 1964 přivítal ve svazku s Věrou Křesadlovou (74), Jamese a Andrewa měl o čtvrtstoletí později se svou třetí ženou Martinou (52). Co mají navíc jeho děti společné? Jsou svému sourozeneckému protějšku podobní jako vejce vejci.

„Výskyt jednovaječných dvojčat není geneticky podmíněn,“ říká Radka Gregorová, gynekoložka Lékařského domu Praha 7. U dvojvaječných, kterých je asi 60 procent, je to ovšem trošku jinak: „U nich je udávána genetická dispozice – takzvaná familiární hyperovulace.“ Co se v takovém případě děje?

„Běžně dochází během menstruačního cyklu k uvolnění jednoho vajíčka, které je pak oplozeno spermií. Pokud současně dozrají vajíčka dvě, mohou být oplozeny dvěma spermiemi a vzniknou dvojvaječná dvojčata,“ říká lékařka. Četnost výskytu dvojvaječných dvojčat také souvisí s vyšší hladinou pohlavních hormonů gonadotropinů, kterých mohou mít více ženy starší, vyšší, těžší nebo které nikdy nerodily.

Odborníci na reprodukci uvádějí, že v současnosti je pravděpodobnost narození dvojčat v poměru přibližně 1:80. „Tento fakt ale výrazně ovlivňuje léčba neplodnosti v centrech asistované reprodukce a hormonální léčba,“ vysvětluje gynekoložka.

VIDEO: Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti!

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti! Blesk TV

Fotogalerie
30 fotografií