„To slyším poprvé! Vůbec nevím, že je ta chalupa taky napsána na Miloše!“ řekla včera Blesku herečka, která se s oscarovým režisérem rozvedla v roce 1999. Součástí rozvodu byla i dohoda o majetkovém vyrovnání, podle něhož měl Forman přepsat svou polovinu chalupy v západních Čechách na dvojčata Petra (53) a Matěje (53), která má právě s Křesadlovou.

Jenže ve výpisu z katastru nemovitostí, do kterého může nahlédnout každý, stojí černé na bílém, že objekt s malým pozemkem v Lešovicích od roku 1971 vlastní rovným dílem Věra a Miloš Formanovi. Značka SJM hovoří jasně: Společné jmění manželů! Těmi přitom už téměř 19 roků nejsou! „Já od vás tohle slyším vážně poprvé. Mě ale tyhle věci nikdy nezajímaly! A teď už vůbec ne. Teď se zabývám tím, že Miloš zemřel, měl pohřeb a že jsou kvůli tomu moji dva kluci v Americe,“ řekla Blesku Křesadlová.

Nakonec jí ale upozornění Blesku hlodalo v hlavě do té míry, že přece jen vzala telefon a volala synům za oceán, kam se letěli se zesnulým tátou rozloučit. Když dotelefonovala, sdělila nám spokojeně: „Tak Miloš prý to svoje přepsal na oba kluky a podepsal to. Není co řešit.“

Kdyby tomu tak ale nebylo, polovina chalupy by po režisérově smrti podléhala dědickému řízení. „Podle zákona by se tato půlka musela dělit mezi režisérovu manželku a jeho čtyři děti,“ sdělil Blesku renomovaný pražský právník JUDr. Jan Černý. O polovinu nemovitosti by se tedy Petr s Matějem dělili ještě s tátovou poslední manželkou Martinou Formanovou (52) a jejími dvojčaty Andrewem (20) a Jamesem (20). A potom by tedy Křesadlová se svými syny musela vyplatit Formanovou s jejími syny, nebo naopak.

Zdá se tedy, že na katastru nemovitostí udělali někde chybu, anebo jim slavná filmařská rodina pro změnu zápisu nedodala potřebné podklady.

Další omyl? Pozemek u cesty

Podle režisérovy exmanželky chalupa není žádný milionový Southfork. „Chalupu jsme s Milošem kdysi koupili za dvacet tisíc korun a teď by podle mého názoru měla hodnotu ani ne milion. Je malinká, dole jsou pouhé dvě místnosti, záchod je až za stodolou. Je celá promokřená, protože za ní máme stráň. A ta je také jediným pozemkem, který k ní patří,“ uzavřela celou záležitost Křesadlová.

Jenže podle katastru nemovitostí prý říká Matějovi »pane« také pořádný kus úhoru kolem cesty, a to celkem 3321 m2.

Jezdí tam jen na kontrolu

Chalupa Miloše Formana a jeho bývalé manželky Věry Křesadlové stojí v Lešovicích na severu Plzeňska. Nachází se v rekreační oblasti mezi Nečtinami a Manětínem, kde je známý barokní zámek.

Chaloupka stojí pod příkrým svahem. Má malý dvorek a menší stodolu. Od obou staveb se kolem polní cesty táhne úzký pozemek zarostlý trním. Ten je ve svahu a nad ním je pole. „Občas sem Formanovi jezdí, ale hodně nepravidelně. Jiní lufťáci jsou na chalupě od jara do podzimu každý víkend. To oni rozhodně nejsou. Loni tady byli tak třikrát, předloni tu pobývali vícekrát,“ řekl Blesku jeden ze sousedů. „Spíše sem jezdí kluci, jeho synové. Paní Křesadlovou jsem už dlouho neviděla a pana Formana už vůbec ne. Letos tady byl jeden z kluků. Myslím, že Matěj. Zastavil se tady, asi přijel zkontrolovat dům, a hned odjel,“ prozradila jedna z místních žen.

Živí ji Tiffany

Herecké ambice Věra Křesadlová už nemá. Tu a tam si zahraje, posledních dvacet let se ale věnuje spíše výrobě barevných lamp. „Když jsem byla za Milošem v New Yorku, viděla jsem originály z dílny Tiffanyho. Zamilovala jsem si je a pokusila se o jejich napodobeninu,“ svěřila herečka Blesku. Vyšlo jí to. Obecní dům v Praze už zdobí několik jejích lamp a Věra má objednávku na další. Ostatně Tiffanyho lampy zdobí také Formanův ranč v Connecticutu a zahrály si i ve filmu Lid versus Larry Flynt. „Ty byly ale zapůjčené z muzea,“ vysvětlila Křesadlová.

Video: Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti!

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti! Blesk TV

Fotogalerie
15 fotografií