Na divadelních prknech kdysi zazářil v úloze ztělesněného zla a od té doby se mu podobné nabídky jen hrnou. „Pak bohužel podobných rolí, těch psychotiků, přibývalo. Už to hrát nechci, ale režiséři mě do podobných rolí pořád obsazují, protože mi to takzvaně jde, jsem pro to zavedená firma,“ svěřil se v rozhovoru pro týdeník Téma Dobrý.

Ten přiznal, že se snaží hrát takové postavy s větším odstupem. Odmítat je ale úplně nechce. „Já si role nevybírám, musím platit složenky,“ přiznal pragmaticky. „Teď nedávno jsem odmítl fašizujícího starostu, kterého jsem měl hrát v televizním filmu. Pak jsem si to vyčítal, že jsem slaboch, že odmítám normální práci, protože to přece neznamená, že se tou postavou musím stát,“ vyprávěl herec s tím, že tam zkusil ještě zavolat. Jenže práci už mu stihl vyfouknout kolega Jiří Dvořák (51).

Vzhledem k jeho problémům s psychikou by se mu ale asi nikdo divit nemohl, kdyby se některým typům rolí vyhýbal. Karel totiž od dětství trpí různými běsy. „Absolvoval jsem několik psychologických vyšetření a testů. Ale nikdy nepřišli na to, co mi vlastně je.“

Jeho stavy se ještě zhoršily, když se začal věnovat divadlu. „Vnitřně jsem se jitřil úmyslně, abych měl to šílenství pro různé role z čeho čerpat. Vědomě jsem pracoval na tom, abych si permanentně rozhazoval psychiku,“ vysvětloval. Také si prý uvědomuje, že by si měl najít zřejmě nějaké jiné povolání. „Mě to sice trochu ničí, ale taky mě to hodně baví,“ svěřil se.

Svou psychiku už se naučil více méně zvládat. „Nesmím být ožralý, nebo mít kocovinu. Pak to mám pod kontrolou. Ale je fakt, že i když jsem střízlivý, někdy se mnou nějaká emoce zacvičí tak, že to se mnou málem šlehne o zem,“ vylíčil s tím, že někdy pociťuje agresivní stavy a cítí se jimi na chvíli i paralyzovaný. Podle něj má na tom podíl i to, že není schopen vyrovnat se se ztrátami nejbližších.

Dříve se představitel titulní role v novém snímku Hastrman ale tolik nehlídal, a tak před lety skončil i na psychiatrii, kde strávil deset dní poté, co si podřezal zápěstí. „To se nedá považovat za regulérní pokus o sebevraždu. To byl akt feťáka a ožraly. V afektu a v nějaké zlobě jsem měl pocit, že jediným řešením těch problémů, které se na mě navalily, je konec,“ míní Dobrý.

VIDEO: Karel Dobrý si v novém filmu zahrál Hastrmana!

Video
Video se připravuje ...

Karel Dobrý: Ve filmu si zahraje Hastrmana! Bude lepší vodník než Dvořák? Blesk TV

„Měl jsem v sobě hrst lysohlávek, které jsem zapíjel kořalkou. Tři dny jsem byl na podivném tripu a třetí den už jsem neměl mozek. Ani krev ze mě netekla, tak jsem si šel lehnout do postele, ráno jsem se probudil přischlý k prostěradlu,“ dodal pro Téma s tím, že ho tehdy kamarád odvezl na šití do nemocnice a odtamtud putoval rovnou do blázince.

Fotogalerie
17 fotografií