Neveřejná premiéra filmu Tlumočník se uskutečnila v úterý v pražském kině Lucerna. Hosty byli mimo jiné Jiří Bartoška, Ondřej Brzobohatý, Aňa Geislerová nebo Jan Hřebejk. Herec Oldřich Kaiser dorazil se svojí přítelkyní Dášou Vokatou – oba ale odešli ještě před koncem projekce.

Režisér a herec Jiří Menzel se vzhledem ke svému zdravotnímu stavu večera, bohužel, nezúčastnil. Zato jeho rodina – manželka Olga a obě dcery – ano. Ocenění převzaly dcerky Anička a Evička za dohledu maminky Olgy, která stála pod pódiem. „Moc se těšíme, až tatínkovi Jiříčkovi cenu předáme,“ řekla do mikrofonu starší Anička. Manželka Olga se projekce filmu neúčastnila. Dorazila s dcerkami až na 21. hodinu, kdy se cena předávala.

Na Menzelovy narozeniny cenu přímo v Berlíně převzal Peter Simonischek, který si s Menzelem ve filmu zahrál a v Lucerně ji předal Menzelově rodině. „Festival Berlinale mám rád, a to z mnoha důvodů. Provází mě dlouhá léta životem. Uváděly se tady filmy, ve kterých jsem hrál, filmy, které jsem točil, byl jsem v mezinárodní porotě, přijel předat cenu Zlatého medvěda Kenu Loachovi za celoživotní dílo,“ uvedl Menzel v prohlášení zaslaném ČTK. „A jsem rád, že tady je promítán zatím poslední film, ve kterém jsem hrál, Tlumočník. Škoda jen, že za ocenění Kamera Berlinale, které mi je letos uděleno, mohu poděkovat jen na dálku. Ale věřím, že se za kamarády na Berlinale ještě někdy podívám,“ vzkázal.

Menzel, který patří k největším postavám české kinematografie, v listopadu prodělal náročnou operaci hlavy, podle manželky Olgy se jednalo o komplikace po těžké meningitidě. 

VIDEO: Berlinale uctilo Menzela cenou za mimořádný přínos. V den jeho narozenin.

Video
Video se připravuje ...

Berlinale uctí Menzela cenou za mimořádný přínos. V den jeho narozenin. Bioscop

Fotogalerie
34 fotografií