Ještě před měsícem renesanční dům U Bílé botky, kde žila herecká legenda, pustnul a zarůstal travou. Teď už kolem zdevastované památky ale pobíhají dělníci a pomalu začínají opravovat to, co napáchal zub času.

Podle zjištění Blesku dostal nový majitel konečně zelenou. Po nekonečných sporech o část pozemku se totiž dohodl s městskou částí Prahy 1 a 49 metrů čtverečních s přístavbou a terasou odkoupil. 

Velké plány

„Ano, sporná parcela je zakomponována do projektu návštěvnického centra. Dohodli jsme se na přijatelné ceně a pozemek odkoupili,“ sdělila nám projektová manažerka Hana Holubová. Lihovar Rudolf Jelínek má se stavbou velkolepé plány. V areálu chce vybudovat muzeum a archiv ovocných destilátů, prodejnu, degustační bar. Plánuje ale zachovat také obytnou část domu.

„Celkovou výši investice do projektu, včetně pořízení nemovitosti, odhadujeme na sto padesát milionů korun. Z toho náklady stavební části a vnitřního vybavení předpokládáme ve výši pětašedesát milionů,“ vysvětlila Blesku Holubová. Prostým výpočtem se tedy dobereme k tomu, že na vykoupení nemovitosti muselo jít 85 milionů korun.

Dědické řízení

Milovaná vila se herečce začala rozpadat pod rukama už za jejího života. Co nezničili zloději, kteří se k ní opakovaně za tmy vloupali, to pár týdnů po její smrti (červenec 2002) dokonala ničivá povodeň. Jenže potřebné opravy nejdřív brzdilo dlouhé dědické řízení, potom spor nového vlastníka a města. Teď se snad konečně začíná blýskat na lepší časy…

Zlaté kohoutky

Dům U Bílé botky si Slávka koupila na konci šedesátých let. A sama do jeho opravy vložila spoustu energie. Stál ji nejméně deset let práce a úsilí. „Nejraději by všude měla zlaté kohoutky, ale na ty zase neměla dost peněz. Ona byla vždycky mistr vzdušných zámků. Měla obrovské plány,“ prozradil architekt Jiří Dvořáček v rozhovoru s Blankou Kovaříkovou.

Fotogalerie
29 fotografií