„Jedna dcera žije v Los Angeles, asi hodinu autem od nás. A druhá čtyři dny autem ve státě Minnesota,“ svěřil se před lety v jednom z mála rozhovorů. Přitom podle zjištění Blesku na Nánu a Káku, jak jim s oblibou říkal, musel být jako tatínek náležitě pyšný.

Sice se nikdy – až na jednu výjimku – neživily před filmovou kamerou, obě ale s uměleckou branží koketovaly. Evidentně však nechtěly těžit z tátova slavného příjmení a šly si vlastní cestou. Tříska tak o nich raději mlčel! Mladší Jana podle našich informací vystudovala práva na univerzitě v New Yorku, dnes žije v Los Angeles.

Tam se také dlouho věnovala produkci filmů. Od roku 2014 má ale ve městě vlastní právnickou firmu se specializací na zábavní průmysl. Radí jak nezávislým umělcům, tak i velkým mediálním společnostem. Po tátovi patrně zdědila i lásku ke sportu – jeden čas prý dokonce předcvičovala jógu.

VIDEO: Třískovy dcery Jana a Karla na tátově pohřbu: Bojovaly s češtinou a recitovaly!

Video
Video se připravuje ...

Třískovy dcery Jana a Karla na tátově pohřbu: Bojovaly s češtinou a recitovaly! Aleš Brunclík

Prvorozená Karla šla nejdřív v tátových šlépějích a v roce 1993 si zahrála v Olmerově Nahotě na prodej. Potom v USA koordinovala štáby několika seriálů a filmů, včetně Formanova Muže na Měsíci. Podle zjištění Blesku nicméně promovala na kalifornské univerzitě v San Diegu v oboru literatury. „Naše Kája je excelentní angličtinářka a výtečně píše,“ prozradila na ni jednou maminka.

Dnes je Karla vdaná za Erika Carlssona a má s ním dvě děti. S rodinou se ale usadila až v Minnesotě, což jejího tátu trápilo asi ze všeho nejvíc, a dokonce uvažoval, že by se za nimi na stará kolena přistěhoval. „Je to od nás z Kalifornie strašně daleko. Takže je vidím někdy i jen jednou do roka. Lítáme za nimi, kdykoliv to jde, ale jsou to čtyři hodiny letadlem. Já jsem byl za nimi také už několikrát autem, pokaždé jsem to jel pět dní. Krásný výlet přes třináct států,“ stýskal si.

„Když jsme v roce 1977 opustili Československo, byly jsme ještě malé holky. V Americe jsme doma mluvili česky, táta nám četl pohádky a říkal básničky,“ řekla mladší Jana lámanou češtinou během smuteční řeči v rámci posledního rozloučení s hercem v Národním divadle. Čtyřicet let za oceánem se na Karle a Janě ale podepsalo – anglický přízvuk už jim asi zůstane navždy, přestože jsou obě nadané na jazyky. Třeba Jana mluví ještě německy a španělsky.

Z herečky manažerka 

Na rozdíl od Třísky pověsila jeho žena Karla Chadimová (78) herecké řemeslo za oceánem na hřebík. A po několika letech si našla práci jako hosteska v hotelu Bel-Air, kterému nikdo neřekne jinak než hotel snů. Z nízké pozice se pak vypracovala až na manažerku! „Teď najímám a propouštím lidi, mám dva asistenty, dva supervizory, vytvářím pracovní rozvrh pro pětatřicet číšníků a čtyři barmany,“ shrnula kdysi.

Jan Tříska tragicky zemřel 25. září 2017 poté, co spadl z Karlova mostu do Vltavy.

VIDEO: Martin Hilský a Jan Hrušínský vzpomínají na Jana Třísku.

Video
Video se připravuje ...

Martin Hilský a Jan Hrušínský vzpomínají na Jana Třísku Veronika Bednářová

Fotogalerie
80 fotografií