„1. září večer ukončil svou životní pouť Vladimír Brabec. Vzpomeňte si na společně prožité chvíle. Popřejte svobodu a mír jeho duši. Děkujeme všem, kteří v posledních letech pomohli svou přítomností nebo myšlenkou. Rodina Brabcova,“ napsala v pátek večer na Instagramu hercova vnučka, výtvarnice Léna Brauner (24). „Zemřel stářím v rodinném kruhu,“ dodala pak pro ČTK.

Přestože se Vladimír Brabec léčil se srdcem, zemřel podle informací Nedělního Blesku na onkologickém oddělení 3A (letos na začátku června na stejném oddělení podlehl rakovině kostí přítel Karla Gotta (78) Olda Havránek (*78) – pozn. redakce).

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Vladimír Brabec (+83): Jak vzpomínal na majora Zemana? Kdo na něm vydělal? Petr Macek, Lukáš Červený

„Pana Brabce sem převezli v kritickém stavu, ve kterém byl od středy. Zemřel na onkologickém oddělení na pokoji, kde s pacientem může být do posledních chvil celá rodina,“ tvrdí zdroj z nemocnice. „Otec zemřel na Pleši, to je pravda! Od poloviny týdne byl ve vážném stavu. Jsme teď celá rodina pohromadě a řešíme, co dál,“ přiznala Brabcova dcera Helena (53), které Nedělní Blesk kondoloval přímo v nedaleké Velké Lečici, kde žije a kde u ní v posledních letech otec bydlel. O tom, že by byl onkologicky nemocný, ale Brabec veřejně nemluvil, stejně jako jeho členové rodiny. Zdravotní potíže měl už ale nějaký čas velké.

Herce trápilo mnoho let srdíčko. V roce 1974, kdy točil majora Zemana, měl infarkt přímo na jevišti Národního divadla. Podruhé mu srdce zkolabovalo v roce 2002. Následně mu voperovali trojitý bypass. Třetí a nejsilnější kolaps zažil v roce 2015, kdy dokonce upadl do několikadenního kómatu. I tehdy doslova utekl hrobníkovi z lopaty.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec: Jak vzpomíná na dabing M*A*S*H a bondovek? Petr Macek, Lukáš Červený

Loni v létě zemřela Brabcova manželka Naďa (†84), která bojovala s Alzheimerovou chorobou. Smrt ženy, se kterou žil 62 let, s ním pořádně zamávala. Letos v dubnu, vysílený z dění posledních měsíců, zkolaboval u své dcery a 16 hodin ležel doma bez pomoci na podlaze. Opět se zmátořil a chtěl žít. Jeho stav se ale od té doby ještě více zhoršoval…

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec (+83) před smrtí o svém zdraví: Hlava poslouchá, tělo blbne! Petr Macek, Lukáš Červený

Rázlová: Nechtěl to vzdát

I přes těžký život v posledních letech chtěl Brabec dál žít. Dosvědčují to slova jeho kolegyně Reginy Rázlové (70), která ho po kolapsu z letošního jara navštívila v Nemocnici Na Homolce. „Řešil, jestli má smysl bojovat a dál žít nebo to vzdát. A on žít chtěl,“ svěřila Nedělnímu Blesku herečka.

Regina Rázlová
Autor: Alexandr Malachovský

Fotogalerie
22 fotografií