Večer ukončil svou životní pouť Vladimír Brabec. Vzpomeňte si na společně prožité chvíle. Popřejte svobodu a mír jeho duši. Děkujeme všem, kteří v posledních letech pomohli svou přítomností nebo myšlenkou,“ napsala jeho vnučka na Instagramu. Vladimíra Brabce sužovalo ve stáří špatné zdraví.

V dubnu upadl tak ošklivě, že 16 hodin ležel na zemi bez pomoci. Byl tak slabý, že se nedostal k telefonu, aby si přivolal pomoc. „Pád mu naštěstí neublížil, v nemocnici mu ale dělají veškerá srdeční vyšetření. K hospitalizaci by stejně došlo, i kdyby neupadl,“ řekla Blesk.cz jeho dcera Helena Brabcová.

Před dvěma lety totiž její otec prodělal srdeční kolaps a byl dva týdny v kómatu. Nikdo tehdy nevěřil, že se probudí. „Proto musí být tátovo srdíčko pravidelně kontrolováno,“ vysvětluje Helena. Nakonec se i po třetím srdečním kolapsu vzpamatoval. Jeho srdce však první zářijový den udeřilo naposledy. 

Video
Video se připravuje ...

Vrátí se Vladimír Brabec ještě před kameru? Chtěl by, ale... Petr Macek, Lukáš Červený

Bolestná ztráta manželky

Před rokem prodělal Brabec velkou ztrátu. Jeho manželku Naďu (†84), kterou sužovala Alzheimerova choroba, ranila mrtvice. „Snažili jsme se o mámu pečovat doma co nejdéle. Nemoc ale rapidně pokračovala. Maminka už byla mimo realitu a začala být nebezpečná sobě i svému okolí,“ přiznává Helena.

Sám Brabec manželku často navštěvoval. „I tam se ale máma rychle horšila. A táta se z toho hroutil. Nakonec už neměl sílu do Bohnic jezdit, tak jsme se u mámy střídali s bráchou,“ řekla tehdy Helena, která věděla, že konec maminky se blíží.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec o majoru Zemanovi: Televize vydělala miliony, teď mě cenzuruje! Petr Macek, Lukáš Červený

Nejslavnější role 

30 případů majora Zemana je televizní seriál natočený v letech 1974–1979 Ústřední redakcí armády, bezpečnosti a brannosti Československé televize. Jeho režisérem byl Jiří Sequens. Děj seriálu se odehrává mezi lety 1945 a 1973 a propaguje více či méně komunismus. Diváci se však shodli, že i přes propagaci komunismu byla kriminální část dobře zpracována.

Byl hojně obsazovaný v dabingu, svůj hlas propůjčil třeba plukovníku Potterovi v legendárním seriálu MASH či Rogerovi Moorovi, jednomu z představitelů Jamese Bonda. Naposledy se před mikrofon postavil přesně před rokem, kdy namluvil jednu z postav pro audioknihu Sherlock Holmes a Hitlerův posel smrti.

Video
Video se připravuje ...

Legendy Bohdalová a Brabec v nové audioknize: Po 70 letech je svedl Sherlock Holmes! Petr Macek, Lukáš Červený

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec: Jak vzpomíná na dabing M*A*S*H a bondovek? Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
23 fotografií