„Dostala jsem zprávu, že ho ve čtvrtek našla policie v bytě. Informovali mě, protože věděli, že se známe, a požádali mě, abych kontaktovala příbuzné,“ řekla Idnes Kantorkova známá llektry Almetidu, která se o smrti slavného kreslíře a přírodovědce dozvěděla jako první od kanadských úřadů.

Kantorek byl rodákem z Olomouce a v Brně vystudoval přírodní vědy. Již tehdy kreslil vtipy a role humoristy a vědce se mu podařilo úspěšně propojit. "Vědec musí mít smysl pro humor a naopak - humorista by měl znát logiku," řekl před lety.

Jeho kreslené vtipy v letech 1964 až 1968 vycházely pravidelně v časopisu Dikobraz. Mnohé z nich vyšly dokonce knižně. Jeho kresby znali i zahraniční čtenáři.  "Těch vtipů bylo několik tisíc. Od 70. let vycházely ve Švýcarsku, v Německu, v Kanadě a po listopadu se opět objevily i tady," říkal sám Kantorek. Za kresbami koček, myšek, slepic a žab schovával Kantorek politický podtext. V roce 1968 emigroval do Kanady a u nás jeho kresby nesměly vycházet.

V Kanadě přednášel teorii elektromagnetických polí na Reyersonově univerzitě v Torontu a v 80. letech se podílel na vývoji optických vláken a laserové technologie. Mimo jiné se také zabýval holografií a systémem holografického záznamu CD. Věnoval se také astrofyzice a kosmologii.

VIDEO: Sochy autorky Anny Chromy v Praze a jejich umístění.

 

Fotogalerie
6 fotografií