Pro Gotta je to strašlivá zpráva. Oldu, který se léčil na onkologickém oddělení středočeského sanatoria Na Pleši s diagnózou rakoviny kostí, před pár dny i s Ivankou navštívil. „Jeho návštěva mi udělala nevídanou radost,“ přiznal tehdy pohublý Olda Blesku, který se chtěl zoufale podívat na středeční vernisáž Karlovy výstavy Gott My Life, která proběhne na lodi na pražském Rašínově nábřeží.

„Karel mi hned druhý den volal, že sežene silné chlapy, kteří mě naloží do vozu a na vernisáž dopraví,“ vyprávěl Olda se slzami dojetí v očích. Smrt však byla rychlejší. V pondělí po dvacáté hodině vydechl naposledy. „Pana Gotta tato smutná zpráva osobně velmi zasáhla. Nejdříve chce svou soustrast osobně vyjádřit rodině,“ řekla Blesku mluvčí Aneta Stolzová.

Vztah Gotta a Havránka trval přes padesát let. Seznámili se, když se Mistr vydal na pěveckou dráhu a začal vystupovat v pražské jazzové kavárně Alfa. Olda si dokonce vzal Karlovu sestřenici Hanku, se kterou žil v Újezdu u Svatého Kříže na Plzeňsku, kde Gott vyrůstal a kde jsou pochovaní jeho rodiče. Havránek se staral o hrob rodiny Gottů, vozil Mistra na koncerty, pomáhal mu se psem, byl jeho vrbou a oporou.

Když Karel před dvěma lety bojoval s rakovinou mízních uzlin, dodával mu energii. Sám měl totiž s tou nemocí drsnou osobní zkušenost. Před lety rakovinu přemohl. Když ale udeřila letos na jaře podruhé, už nedokázal vzdorovat.

Fotogalerie
10 fotografií