Původním jménem se totiž Ornest a jeho dva bratři jmenovali Ohrensteinové – a coby Židé si prošli koncentračním táborem v Terezíně i sirotčincem. Svůj osud nakonec potkal poté, co jej zachytil a usmýkal vlak... Stalo se tak 4. listopadu 1990 a podle svědků byl Ornest na místě mrtev – vlak jej totiž vlekl několik desítek metrů za sebou. Okolnosti smrti dodnes nejsou úplně jasné, mohla to být nehoda, ovšem i sebevražda. Ornest prý dlouhodobě trpěl depresemi.

Zanechal po sobě manželku Alenu a dceru Ivanu. Oněmi bratry, se kterými Zdeněk prožíval válečné hrůzy, byli Jiří Orten, slavný básník, který tragicky zahynul roku 1941, a Ota Ornest, známý režisér a otec zesnulého Jiřího Ornesta i jeho sestry Ester Janečkové.

Zdeňka zájem o herectví přivedl po válce na pražskou konzervatoř. K filmu se dostal až v polovině 60. let. V roce 1964 se objevil ve snímku Případ Daniela. Jeho filmografie se pak rozrůstala pomalu, točil maximálně jeden titul ročně. Více příležitostí začal dostávat až později.

V 80. letech dostal Ornest zajímavé nabídky do několika seriálů. Zahrál si ve Vlaku dětství a naděje (1985), v Panoptiku města pražského (1987), ale hlavně v legendární Sanitce (1984), kde byl nepříjemným nadřízeným postavy Jaromíra Hanzlíka, kvůli kterému odejde z nemocnice. „S panem Ornestem jsem spolupracoval hned několikrát. I když nikdy nehrál velké role, typy postav, které dostával, zahrál vždycky naprosto dokonale. Byl to člověk velmi ukázněný, s čistým herectvím,“ vzpomíná režisér Jiří Adamec, který s velkým úspěchem původní Sanitku natočil.

Zavzpomínejte na Jiřího Ornesta, když byl u Jana Krause!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel manžel Kolářové Jiří Ornest (†70): Krausovi ukazoval, jak začal znovu chodit! FTV Prima, youtube.com

Fotogalerie
6 fotografií