"Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny, sdělila dnes ČTK jeho mluvčí Aneta Stolzová," informace se objevila v 10:13 hod. a Česko okamžitě ochromil smutek. 

O pár chvil později se objevilo první vyjádření Gottovy manželky Ivany. „S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera, krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ Ivana Gottová. 

"S ohledem na zármutek rodiny prosíme o respektování soukromí, zejména s ohledem a citlivostí k nezletilým dcerám Karla Gotta. Bližší informace o smutečním rozloučení zveřejníme na oficiálních webových stránkách Karla Gotta," uvedla rodina.

Zpráva, na kterou se nebylo možné dostatečně připravit, dopadla na všechny drtivou silou. Sociální sítě a celý mediální éter okamžitě začaly zaplavovat vyjádření slavných, kolegů, přátel i milionů fanoušků. Zástupy truchlících také po celý den proudily ke Gottově vile na Bertramce. Někteří přišli s květinou, jiní zapálili svíčku, postáli, vzpomínali, plakali či se loučili modlitbou. Pohyb ve vile byl minimální. Ve středu v podvečer web TN.cz uvedl, že zdrcená Ivana i s dcerami opustila Česko. Premiér Andrej Babiš mezitím veřejnost informoval o tom, že Gottovi bude vypraven státní pohřeb. 

 

Česko truchlí, zemřel Karel Gott
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
13:23
2. 10. 2019

„Zpráva, že Karel Gott odešel, mi vnukla myšlenku, že už nic nebude jako dřív. Ve skutečnosti ale nikam neodešel, zůstane totiž v srdcích miliónů fanoušků. A navíc věčně mlád. Všechna čest, Mistře! Váš život byl jedno velké umělecké dílo,“ řekl Blesku procítěně herec Petr Batěk (46).

 
13:21
2. 10. 2019

Fotbalová Slavia uctí před zápasem LM s Dortmundem památku zesnulého Karla Gotta. Po rozcvičce týmů zazní zpěvákovy hity, má být i minuta potlesku.

 

 
13:19
2. 10. 2019

Na Mistra myslí samozřejmě i lidé z jeho okolí, třeba jeho sousedé z Doubice, kde měl chalupu. „Ještě před měsícem jsme se takhle potkali na procházce a hezky si popovídali. Tenhle soused tu bude chybět,“ napsal procíteně na twitter pan Filip. 

 
13:17
2. 10. 2019

K vile Karla Gotta přichází stále víc a víc lidí. Všichni chtějí uctít jeho památku.

 
13:15
2. 10. 2019

„Dozvěděla jsem se to z internetu, je to velmi smutná zpráva. Měla jsem tu čest se s ním jednou setkat na pódiu a zpívat s ním. Byl to neskutečný člověk,“ uvedla pro Blesk též zpěvačka Alžběta Bartošová (27).

 
13:13
2. 10. 2019

„Je to šok a ztráta. Ještě se tady z toho sbírám. Měla jsem ho strašně ráda, mockrát jsme se potkali. Znám se s jeho rodinou a spolupracoval jsem s Charlottkou, když jsem měla představení Mata Hari, tak mi tam hrála dceru. V té době jsme se hodně s Karlem i Ivankou vídali. Je mi to strašně líto. Moc myslím na Ivanku i holčičky a přeju jim upřímnou soustrast,“ pláče pro Blesk herečka účinkující v Tváři Kateřina Brožová (51).

 
13:10
2. 10. 2019

Na oficiálním facebooku Karla Gotta se změnila úvodní fotka. Znovu je tak smutná zpráva o jeho skonu potvrzena.

 
13:07
2. 10. 2019

Smutná je z úmrtí Gotta také zpěvačka Martina Balogová (40), která s ním spolupracovala. „Jsem z toho hluboce zdrcená, strašně mě to mrzí. Vážím si toho, že jsem mohla stát po jeho boku, že jsme si mohli spolu zazpívat, že mám s ním duet. To je na věky. Vůbec nevím, jak mám vyjádřit svůj smutek, srdce mi pláče.“

„Byl to velký mistr a takový už nebude. Byl jedinečný nejenom pro nás, ale i pro celou Českou republiku. Jeho nenahradí vůbec nikdo. Zpráva mě tak zasáhla, že jsem nemohla ráno vůbec fungovat. Samozřejmě, že na poslední rozloučení přijdu s úctou a nevím, co mám víc říct…“

 
13:05
2. 10. 2019

„Jsem narozen na začátku sedmdesátých let a jako dítě jsem na Gottovi vyrůstal,“ přiznal stylista Kája Pavlíček (47). „Byl to oblíbenec mého dědy a babičky, a vždy když jsme si se sestrou u nich pouštěli gramofonové desky, tak Gotta jsme hráli nejčastěji. Je mi moc líto, že odešel.“

„Myslím si, že je to pro nás velká ztráta. Byl to, podle mého názoru, jeden z mála lidí, který naší republiku reprezentoval opravdu na úrovni. Upřímnou soustrast rodině a pozůstalým,“ dodal.

 
13:02
2. 10. 2019

„Co mám k tomu říct, měl hezký život a dožil se poměrně vysokého věku. Co by kdo dal za takový hezký život. Každý jednou odejde, berme to tak, jak to je, nic se s tím nedá dělat. Samozřejmě tu ještě chvilku mohl být, ale měl opravdu krásný život a zaplať pánbůh za něj. Každý tam musíme, taky bych se chtěl dožít osmdesáti takovým hezkým životem, jaký měl Karel. Máme na něj hezký vzpomínky a jeho písně budou žít dál, bude nám z rádia zpívat ještě dlouho. Co si víc přát…“ řekl pro Blesk herec Ivan Vyskočil (73).

 
12:59
2. 10. 2019

Na Gotta, jehož písničky zpívá v muzikálu Čas růží, zavzpomínal také herec a zpěvák Roman Tomeš. „Naše první setkání. Před deseti lety. Tolik jste mě toho naučil… a stále učit budete! Kdykoliv se podívám na Vaši fotku, nebo si poslechnu Vaši píseň, VŽDYCKY mi to připomene s jakou LÁSKOU, POKOROU a PRACOVITOSTÍ lze přistupovat k umění, a nejen k němu. Vynikal jste tím vším natolik, že jste ovlivňoval lidi kolem sebe. Svět bez Vás už nebude nikdy stejný, ale Váš odkaz je nesmrtelný! DĚKUJU!“

 
12:56
2. 10. 2019

Velmi dojemnou reakci sdílela na sociální síti i herečka Veronika Žilková, i když se nejprve snažila situaci zlehčit vtipem. „Jak to dnes bude vypadat u nebeské brány? Sv. Petře, tady Gott. My už tady Boha... máme, říká sv. Petr. A umí zpívat? ptá se božský Kája.....“ 

„Smutek....kus našeho života...foto na svatbě mé nyní rozvádějící se dcery Agáty.....holčičky Gottovy, držte se, jste ještě tak malé,“ dodala na facebooku herečka.

 
12:53
2. 10. 2019

„Obdivovala jsem, jak Karel dokázal v tom těžkém posledním pětiletém období nedat na sobě znát svou chorobu. Měli jsme v sobě ten dril, že v případě práce omlouvá jen smrt. Tak jsme byli vychovaní, ale ne všichni se toho drželi,“ uvedla pro Blesk zpěvačka Marta Kubišová (76),

 
12:51
2. 10. 2019

„Promiňte, ještě jsem se z toho nevzpamatovala,“ vzkázala jen prostřednictvím Blesku Jiřina Bohdalová.

 
12:50
2. 10. 2019

Vyjádřil se také moderátor Libor Bouček (38), který měl ke Karlovi velmi blízko a chtěl ho pozvat i na svou nedávnou svatbu. Jenže bohužel Mistr už tehdy ze zdravotních důvodů nemohl dorazit. „Došla mi slova!“ řekl jen pohnutě.

 
12:48
2. 10. 2019

„Že to byla legenda a byl to výjimečný člověk, to řekne asi každý, protože to tak je. Pro nás jako umělce to byl obrovský vzor nejen v tom, jak pracoval, ale jak se choval. Myslím, že spousta lidí by si z toho měla vzít příklad. Je to takový mentor,“ vyjádřil se pro Blesk zpěvák Jan Kopečný, který hraje hlavní roli v muzikálu Čas růží, jenž je složený z Mistrových písní.

„Pro mě je to veliká rána, protože sice jsem nebyl rodinný přítel, ale měl jsem k němu blízko. Když jsem byl na jeho posledních narozeninách – těch 80. – tak jsem si uvědomil, jak strašně moc ho měli lidi rádi, nikdy z něj nešla žádná zášť, žádná negace. Naopak v těžkých chvílích se snažil rozdávat radost. Mrzí mě to, je mi to hrozně líto, že to takhle dopadlo. Teď už věřím, že je mu líp, protože ta nemoc byla hodně zlá. Jeho hnacím motorem bylo vystupovat, to už se mu bohužel nedostávalo v posledních dnech.“

„Naposledy jsme spolu mluvili na narozeninách, volala mi Ivanka, že by si Karel přál, abych vystoupil na těch narozeninách, což pro mě byla velká čest. Dostaly se ke mně slova toho, že mě má jako rytíře svých písní, že byl rád, že budu dál ten jeho odkaz směřovat dál, což je pro mě obrovský úkol.  Vlastně Libor Bouček mi vzkazoval, když byla Česká miss, já jsem tam zpíval jeho píseň – Dám dělovou ránu – tak mi vzkázal, že je to dobrá volba. Kdyby vystupoval, tak by si jí vybral taky. Aspoň jsme si vzdáleně prohodili pár slov,“ dodal Kopečný.

 
12:46
2. 10. 2019

„Karla jsem měl moc rád, vždycky jsem se s ním rád setkával. Ať už v nějakých zábavných pořadech v TV nebo třeba i při natáčení filmové pohádky Z pekla štěstí… Bude nám všem scházet,“ smutnil pro Blesk herec Václav Vydra.

 
12:44
2. 10. 2019

Vláda se dnes v 16:00 sejde na mimořádné schůzi k úmrtí zpěváka Karla Gotta, v den pohřbu vyhlásí státní smutek, vlajky budou viset na půl žerdi.

 

 
12:42
2. 10. 2019

Smrt Karla Gotta mnohé celebrity překvapila. „To jsem vůbec nevěděl. To je strašná zpráva. To byl vynikající člověk. Pro mě to je… To jsou jobovky, to je hrozná věc. Úplně mi to podrazilo nohy. Věděl jsem, že je nemocný… Ale. Jsem z toho úplně vyřízený. Hodně mě to zasáhlo,“ divil se Josef Alois Náhlovský.

„Znal jsem ho léta, znali jsme se i z Amfory. Byl to profík všech profíků, vždy byl připravený, nic nepodceňoval a byl hrozně chytrej. Já jsem historik a on měl veliké znalosti z oblasti historie, vždycky jsme si o tom popovídali. Musím to vstřebat nějak. Zvoní mi tu telefon, tak to je asi od kamarádů. Je to snad nehorší zpráva za poslední dobu. Je to hrůza, jsem z toho vyděšený,“ dodal pro Blesk.

 
12:40
2. 10. 2019

Zármutek nad úmrtím svého rodáka a upřímnou soustrast Mistrově rodině a pozůstalým vyjádřilo i město Plzeň. K uctění zpěvákovy památky vyvěsilo ve středu dopoledne, krátce po oznámení smutné zprávy, na objektu historické radnice černý prapor. „Pan Karel Gott byl díky svému neúnavnému úsilí a mimořádnému talentu jednou z nejvýraznějších osobností naší země. Plzeň si vždy vážila a bude vážit jeho úspěchů, svým dílem významně přispěl i k prestiži našeho města,“ řekl primátor Martin Baxa. V mázhauzu radnice pak město v odpoledních hodinách zpřístupní kondolenční knihu, do níž budou moci Plzeňané napsat Karlu Gottovi i rodině poslední vzkazy.

 
12:38
2. 10. 2019

Na sociální síti smutní i zpěvačka známá z muzikálu Alžběta Bartošová. „R.I.P.,“ napsala stručně. 

 
12:36
2. 10. 2019

„Zasáhlo mě to. Jako asi každého Čecha, který ho měl rád. Gott byl v podstatě členem každé rodiny. Myslím si, že je to ztráta pro nás všechny. Měl jsem to štěstí, že jsem s ním léta spolupracoval, že jsem ho znal. Byl skromný, vlídný, pozorný. Měl rád lidi a svou práci dělal opravdu profesionálně. Myslím si, že kdyby takových lidí bylo víc, bylo by to přenádherný,“ uvedl pro TV Nova režisér Zdeněk Troška, v jehož pohádce Z pekla štěstí se Karel Gott objevil v dvojroli Lucifera a Boha.

 
12:34
2. 10. 2019

Na Karla Gotta vzpomínají všichni v Česku a mnoho lidí už nyní pokládá květiny k jeho vile.

 
12:33
2. 10. 2019

„Mistře, nikdy nezapomenu, jakým vzorem pokory a profesionalismu jste byl. Bylo mi ctí Vás poznat, zpívat s Vámi i Vám,“ uvedla na sociální síti zpěvačka Ewa Farna.

 
12:31
2. 10. 2019

„Je to velký smutek, velká bolest. Zvlášť, když jsem ho znala osobně. Byl to úžasný člověk, fantastický. Velice optimistický a takový zůstal až do poslední chvíle. Bude nám všem moc chybět. Byl to nejen zpěvák, byl to i symbol naší kultury a našeho národa,“ řekla pro TV Nova zpěvačka Bára Basiková.

 
12:28
2. 10. 2019

„Ano, slyšela jsem to ve zprávách. Mluvili jsme spolu v červenci po vašem odvysílání narozeninového speciálu. Karel mi děkoval a přál mi všechno nejlepší do života, tak jsem si s ním popovídala i s jeho ženou. Je to strašně samozřejmě smutná věc vzhledem k tomu, že má dvě malé dcery a teď to pro ně určitě nebude jednoduché,“ řekla Blesku vdova po skladateli Karlu Svobodovi Vendula Pizingerová.

„Karel měl hezkej život plnej a udělal radost spoustě lidem svojí hudbou a svým zpěvem, byl jedinečný. Mně i lidem, kteří mi volali a brečeli, tak nám to přijde tak, že končí jedna éra. Vnímáme to, že nám končí mládí a všechno. Karel Gott nežije a je to taková neuvěřitelná zpráva.“

„Ivana je obklopená rodinou, a jestli ona bude potřebovat pomoct, tak mi určitě zavolá. Pamatuji si na chvíle, kdy to potkalo mě, takhle vůbec neuvažujete a nepřemýšlíte. Je to hrozně těžká situace, i když to bylo předvídatelné, tak vás smrt zaskočí. Bohužel boj s akutní leukémií nešel vyhrát,“ dodala Vendula.

 
12:24
2. 10. 2019

„Znali jsme se od roku 1961. Je mi strašně smutno, Ale chci vzpomínat jen na fajn věci, které jsme spolu za ty roky zažili. Všechno, co Karel chtěl, se mu podařilo. Jen to přání, zemřít na jevišti, se mu již nevyplnilo,“ řekla Blesku pohnutě zpěvačka Eva Pilarová (80).

 
12:22
2. 10. 2019

„Tolik mě to zasáhlo. Vlastně vůbec nevím, jak to dám. Budu na něj vzpomínat. Je mi to moc líto. Odešel super člověk a úžasný kamarád. Ještě v červnu jsme dělali koncert, osmdesátky jeho,“ vyjádřil se pro pro TN.cz operní pěvec Štefan Margita.

 
12:20
2. 10. 2019

„O tom, že Karel byl mimořádný a slušný chlap, by mohla nejlépe vyprávět jeho rodina a blízcí spolupracovníci. Krásné je, že to tak přirozeně vnímali i jeho fanoušci. Odvážím si tvrdit, že tak oblíbenou hvězdu oblíbené muziky už mít nebudeme. Doba se rychle mění, ale zůstává tu fakt, že nám bude všem vždy po Karlovi smutno,“ zavzpomínala pro Blesk zpěvačka Petra Černocká (69). 

 
12:18
2. 10. 2019

„Přes slzy se mi nedostává slov. Naše země dnes přišla o tu největší hudební ikonu v historii. Přišla ale hlavně také o milujícího tatínka, manžela, kamaráda a životní inspiraci nejen hudebních fanoušků,“ napsal dojemně na instagramu zpěvák Mikolas Josef.

„Mé upřímné kondolence míří za rodinou a jejich neúnavnou péčí a starostlivostí, jakou by si jen Karel kdy v životě mohl přát. Děkujeme Vám, že jste byli Karlovi oporou do poslední chvíle. Pojďme nyní společně respektovat jejich soukromí a vzdát hold nejen králi pop music, ale všem těm, kteří mu na jeho cestě otevřeli dveře,“ uvedl.

„Byl, jsi a budeš navždy králem Karle. Jsi nesmrtelný,“ dodal zpěvák, který spolupracoval i s Gottovými dcerami.

 
12:16
2. 10. 2019

„Vždycky jsem věřil, že Karel Gott je mimozemšťan, který nám sem přišel ukázat, jak se má žít čestně, s pokorou a bez závisti a zášti. Podle mého názoru, slovo, které Karla nejlépe vystihuje, je slušnost. Díky Kájo,“ vyjádřil se pro Blesk skladatel Karel Vágner (77).

 
12:11
2. 10. 2019

„No hele, já na tebe hodně nadával a nikdy jsem zpěváky moc nežral, ale musím uznat, že si toho hodně dokázal. Ta profesionalita byla neuvěřitelná. A to je něco, co já dokážu na druhých ocenit. Takže REST IN PEACE, kamaráde!“ uvedl i jazzman Laco Deczi (81).

 
12:09
2. 10. 2019

„Vím to už pár hodin a jsem z toho úplně vedle. Zjistil jsem to ráno, když jsem si otevřel internet, chtěl jsem to říct manželce, ta to nevěděla. Myslím, že je to šok pro úplně všechny. Věděl jsem, že je nemocný, ale netušil sem, že je to tak zlý,“ prozradil Blesku Standa Hložek a zavzpomínal. „Měl jsem tu čest ho znát trošičku jinak než z toho muzikantského světa, jezdili jsme spolu s Amforou, kde byl jedním z nás, fotbalista. Naposledy jsem se s ním bavil, když měl Karel Vágner kulatiny v Lucerně. To jsme se spolu bavili v zákulisí a to byl ještě dobrej. Ono se kolem toho blbě mluví, člověk tomu nechce věřit, že by to mohla být pravda,“ byl rozechvělý zpěvák.

 
12:06
2. 10. 2019

„Došlo na Nietzeho: Bůh je mrtev. Nebyl hrdina a věřil kdejaké konspiraci. Ale bavil lidi skoro šedesát let, byl to hodnej člověk, byla s ním legrace, byl pozornej a pomáhal druhým. Jeho povahu bych si přál mít. Hvězdný život Karla Gotta se naplnil. Soustrast rodině a klobouk dolů,“ napsal na twitter režisér Jan Hřebejk.

 
12:05
2. 10. 2019

S milou vzpomínkou přispěchal také moderátor Aleš Cibulka. „Pro mne jako mladého moderátora, to tehdy bylo setkání s naprostou legendou. Nezažil jsem většího profesionála a nikoho skromnějšího. Když přišel na plac, pozdravil se s každým člověkem. Ať už šlo o maskérku nebo kameramana. Věděl, že to, aby mu to třeba slušelo na obrazovce, je výsledkem celého týmu. Pokud před natáčením mladé hvězdičky frkaly nad množstvím zkoušek, on se vždy dostavil bez problémů a byl absolutně připraven.To mne bude ovlivňovat celý život… ta jeho profesionalita, pokora a vstřícnost.“

 
12:03
2. 10. 2019

Květin, svíček a vzpomínkových předmětů již pomalu přibývá. V srdcích nás všech tak Karel Gott žije dál.

 
12:01
2. 10. 2019

„S velikým smutkem jsem přijal zprávu o odchodu Karla Gotta. Chovám k němu velikou úctu, profesionální obdiv a samozřejmě stesk...“ smutní také moderátor Jan Kraus (66).

 
11:59
2. 10. 2019

„Karel Gott byl nás všech! Úplně úplně všech, i těch, co si to nemysleli! My, naše generace, jsme mu však psali dopisy, my jsme znali všechny ty písnička z rádia nazpaměť, odzpívat před telkou celý koncert, věděli jsme, kdy se na plátně zlehka nadechne, napodobovali jsme v parku před kulturákem jeho neuvěřitelné taneční kreace, lepili jeho fotky z novin a časáků do sešitu, my máme doma jeho fotky s podpisem. Maestro, ať je vám zem lehká!“ napsala též nejlepší současná spisovatelka Slovenska Veronika Šikulová (52).

 
11:55
2. 10. 2019

„Bůh se setkal s Bohem... Má vzpomínka na vás bude vždy barevná, jako jste byl vy sám! Děkuji za vaše slova, váš smích, za to že jsem si s vámi mohla zazpívat! Člověk nikdy zcela neodejde, dokud na něj někdo myslí! U vás to tak bude Karle! Milujeme vás!“ napsala na sociální síti zpěvačka Tereza Kerndlová a připojila společnou fotku s Karlem.

 

 
11:52
2. 10. 2019

„Navždy zůstaneš v mém srdci. Děkuji za to, že jsem s Tebou mohla zpívat, za to, že jsi mne provázel celým životem. Děkuji Ti za přátelství. Nikdy nezapomenu. Upřímnou soustrast Ivanko, holčičky,“ napsala zpěvačka Ilona Csáková (49), která se s Gottovými přátelí. Mistr byl i na její svatbě.

 
11:51
2. 10. 2019

„Odešel hlas mýho dětství a dospívání. Asi to máte mnozí podobně. Prosím, vystříhejme se dnes všelijakých siláckých expertíz a pomodleme se za jeho duši a rodinu,“ uvedl režisér David Drábek (49).

 
11:49
2. 10. 2019

„Zemřel Karel Gott. Tak musím přiznat, že mě to docela zasáhlo, i když jsem nikdy nebyla jeho fanynka. Prostě - tak jako při jiných odchodech - mám i já pocit, že odešel kus mé historie,“ řekla procítěně spisovatelka Tereza Boučková (62).

 
11:47
2. 10. 2019

„Je to velký šok a obrovská ztráta nejen pro rodinu, ale i pro nás všechny. Stále bude žít v našich srdcích! Jeho jedinečnost a talent se nedá zapomenout,“ uvedla módní návrhářka Tatiana Kovaříková.

 
11:45
2. 10. 2019

„Nikdy nezapomenu. Díky za všechno a šťastnou cestu do hudebního nebe, kde hned zaujmeš nejvyšší místo. Jsi jediný a skutečný král naší populární hudby. To se ani dneškem nemění. Sbohem!“ truchlí zpěvák Marek Ztracený (34), který měl možnost se Slavíkem i spolupracovat.

 
11:43
2. 10. 2019

„Je to velká, obrovská ztráta,“ smutní také Helena Vondráčková, která se s Karlem nedávno měla možnost vidět. „Ještě před pár dny jsem u něj byla, připravovali s Ivankou svou knihu a chtěli po mně nějaké fotky. Strávila jsem s nimi asi 4 hodiny. Hrozně příjemně mě Karel překvapil, přijal mě s úsměvem a snažil se být aktivní, ale brzy se unavil. Neodcházela jsem z toho setkání s jasnou myslí, ale doufala jsem, že to přeci jen vybojuje. Byl to úžasný bojovník.“

 
11:41
2. 10. 2019

„Takový divný pocit, že neodešel ‚jen‘ náš nejlepší zpěvák, ale kus nějakého ryzého, krásného češství, symbol, nějaká taková jistota… těžko popsat,“ nechala se slyšet Nikol Štíbrová (32).

 
11:39
2. 10. 2019

„I když byl pan Karel ke všem slušný, tak se vám omlouvám, ale nebudu k tomu nic říkat. Je to pro mě moc těžké. Ivanka se do poslední chvilky o Karla starala a nebyl by tady Karel, kdyby nebyla ona,“ pronesla dokumentarista Olga Malířová Špátová, která o zpěvákovi natáčela v poslední době dokument, který bude mít premiéru příští rok.

 
11:37
2. 10. 2019

Nezapomněla ani modelka Jitka Kocurová (40): „Před hodinou jsem se dozvěděla tuto smutnou zprávu. Je mi to velmi líto. Mistra mám od dětství spojeného s Vánocemi, díky jeho překrásným koledám… Letos budou smutné. Pan Karel v mém srdci zůstane až do konce mého života. Upřímnou soustrast rodině. Bude to smutný den pro celý národ!“

 
11:35
2. 10. 2019

„Je to pro mne šok. My jsme se strašně dobře znali a byli jsme velcí přátelé. Je mi to moc líto, že už odešel do herecko-hudebního nebe. Můj milý Karle, svůj oblíbený klobouk před Tebou hluboce smekám,“ vyjádřil smutek také herec Jan Přeučil.

 
11:33
2. 10. 2019

Na Gotta zavzpomínala také další hvězda muzikálů Michaela Gemrotová. „Pro mne to je největší ikona, co kdy byla. Nejen svým hlasem, ale také neskutečnou dobrotou. Přeji sílu jeho rodině a aby byli stateční!“ uvedla zpěvačka.

 
11:31
2. 10. 2019

„Mám knedlík v puse. Naposledy jsme se viděli v prosinci a překypoval vitalitou. Jednou jsem chtěl být jako on. Jeho příběhy byly vždy plné energie. Takový umělec už tady nikdy nebude i pro to, co dokázal pro lidi. Je to prostě neuvěřitelné. Budu na něj myslet do konce života!“ smutnil ve vyjádření pro Blesk Marian Vojtko.

 
11:31
2. 10. 2019

Tchyně Karla Gotta odjíždí z Bertramky.

 
11:27
2. 10. 2019

„Díky za vše, Mistře, a andělé ať Vás uvítají!“ napsal na facebooku také režisér Jiří Strach a sdílel video z pohádky Anděl páně 2, kde si Gott s dcerou Charlotte Ellou zazpívali.

 
11:26
2. 10. 2019

„Je mi to moc líto. Byl to pro mne vzor…naprostý profesionál se skvělým humorem. Uměl si udělat legraci sám ze sebe, což mnoho lidí nedokáže. Karel Gott bude navždy pro mne největší hvězda," smutní Václav Noid Bárta.

 
11:25
2. 10. 2019

U Mistrovy vily na Bertramce se již objevila první květina. Na památku...

 
11:23
2. 10. 2019

„S hlubokým zármutkem se loučím s opravdovým mistrem. Naučil mě toho tolik. Nejen o lásce a přístupu k hudbě, ale hlavně k lidem kolem sebe. A předal mi to, co jemu Louis Armstrong, za to jsem mu nesmírně vděčná. Bude nám tady chybět a tuhle propast jen tak nikdo nezaplní. Upřímnou soustrast a sílu Ivance i holčičkám,“ napsala zpěvačka Olga Lounová (38).

 
11:20
2. 10. 2019

„Dnes jsem se probudila do smutného dne.. Měla jsem tu čest poznat Karla Gotta osobně díky  SuperStar,“ napsala zpěvačka Dominika Stará (26). „Když jsem se měla  s ním potkat, podlamovala se mi kolena. “

„‘Mám vidět Karla Gotta?! To je jedna z největších hvězd, kterou na Česko-slovenské scéně máme‘, pomyslela jsem si… A ještě mu mám zpívat jednu z jeho vlastních písní… Ale hned jak mi podal ruku, všechna tréma ze mě odpadla.  Měl tu nejkrásnější vlastnost - pokoru a skromnost zároveň. Vždy si ho budu pamatovat jako milého, neskutečně talentovaného, skromného a pokorného člověka s obrovským srdcem. Odpočívejte v pokoji, mistře, věřím, že jste už na lepším místě, kde vás nic nebolí. Myslím na vás v modlitbách a rodině vyjadřuji upřímnou soustrast," zavzpomínala Dominika. 

 
11:18
2. 10. 2019

Z garáže od Bertramky vyjelo kolem 11. hodiny tmavé auto. Podle našich informací v něm seděla tchyně Karla Gotta Blanka Krejčí. Kam odjížděla, není jasné.

 
11:15
2. 10. 2019

„Dozvěděl jsem se to ráno a samozřejmě je to smutná zpráva. Já jsem s Karlem měl nějaký osobní vztah, znal jsem ho a velice jsem si ho vážil. Je mi to hrozně líto. Zrovna jsem v zahraničí,“ uvedl pro Blesk zpěvák Honza Kalousek.

 
11:13
2. 10. 2019

Tuzemské televize kvůli úmrtí Karla Gotta přerušily vysílání mimořádnými vstupy. Zařazují pořady s umělcem a chystají dnes změny večerního programu, uvedla agentura ČTK.

 

 
11:11
2. 10. 2019

„Všichni v našem klubu jsme s lítostí přijali zprávu o odchodu Karla Gotta. Šlo o jednu z nejvýraznějších postav naší země, jejíž písně často zněly i naší kabinou. ‪Odpočívejte v pokoji, Mistře!“ napsal na facebooku fotbalový klub AC Sparta Praha.

 
11:08
2. 10. 2019

„Před pár minutami mne zaskočila zpráva o náhlém úmrtí Karla Gotta. Chtěl bych proto popřát rodině upřímnou soustrast. Osobně jsem se s Mistrem viděl jen jednou v životě v O2 areně na koncertu Eltona Johna. Šlo i díky tomu o nezapomenutelný zážitek," řekl k úmrtí Gotta primátor Zdeněk Hřib.

„Budeme se zabývat záležitostí, že bychom Mistra nějak uctili. Sám byl nazýván Zlatým hlasem z Prahy, takže ocenění je jistě na místě. Nejsem ale schopen říct, zda taková pocta bude formou Zlaté medaile, pojmenování veřejného prostranství či udělení čestného občanství. Určitě ale navrhnu, aby Praha ocenila Karla Gotta za jeho celoživotní dílo,“ dodal. 

 
11:06
2. 10. 2019

Na sociální síti poslal vzkaz také zpěvák Laďa Kerndl. „Odchod skvělého kolegy a kamaráda je pro mne zdrcující. Karle, nikdy na Tebe nezapomenu, budeš vždy v mých vzpomínkách ..děkuji ti za chvíle, co jsme spolu strávili na pódiích i v soukromí .. pro mě jsi byl a budeš symbolem profesionality a především slušnosti. Děkuji Ti. S láskou a úctou, Laďa Kerndl."

 
11:05
2. 10. 2019

„Teď jsem se dozvěděl tu hrůzu, nemám chuť jít nikam nic zpívat, upřímnou soustrast Ivance a všem pozůstalým,“ kondoloval na facebooku Bohuš Matuš.

 
11:04
2. 10. 2019

„Četla jsem to asi před dvěma minutami. Strašně mě to mrzí, ani nevím, co mám říct. Držím palce jeho rodině a vím, že je to strašně těžký. Upřímnou soustrast. Strašně mě to mrzí a bolí, že odešel. Člověk, který byl nám všem obrovským vzorem. Dělali jsme spolu písničku, takže jsme měli možnost se vidět několikrát. Je to hrozná ztráta. Nevím, co k tomu víc říct,“ uvedla zpěvačka Bagárová.

 
11:04
2. 10. 2019

„Nejsem asi oprávněná se k tomu vyjadřovat. Samozřejmě jsem pana Gotta znala. Tak jako že jsem měla tu čest ho potkat a velmi jsem si ho vážila jako zpěváka a umělce. Samozřejmě je to smutný a upřímnou soustrast rodině,“ napsala Blesku herečka známá z První republiky Veronika Arichteva.

 
11:02
2. 10. 2019

„Přiznám se, že jsem to vůbec nevěděl. My jsme spolu dělali hodně. Bavili jsme se, mluvili jsme spolu asi před třemi nedělemi. Já si říkám, že tohle je už fakt hnusný. Protože před asi čtrnácti dny zemřel Jindra Vobořil, náš kamarád a baskytarista, který hrál v Ježíšovi… S kterým jsme dělali. Tak tohle je docela šok,“ podivoval se pro Blesk muzikant Aleš Brichta. „Vůbec jsem nevěděl, že je to takhle špatný. My jsme spolu mluvili i s Ivanou, protože jsme řešili i nějaký záležitosti. Já jsem původně chtěl, aby vystoupil na mém koncertu k šedesátinám a on říkal, že není schopen v téhle chvíli to slíbit, protože neví, jak na tom bude zdravotně. A tak jsem říkal, necháme to otevřený, říkal, že bude vědět, až začátkem měsíce. Tak to je docela rána. Je mi z toho smutno,“ dodal.  

 
11:00
2. 10. 2019

„Ježiši, promiňte, vůbec nemůžu mluvit, já to vůbec nevěděla. Opravdu je to tak? Ježiši, to je hrozný, promiňte…" smutnila pro Blesk herečka Jitka Asterová. 

 
10:59
2. 10. 2019

Na Mistra zavzpomínala také Heidi Janků. „Vím, o tom. Je to strašné. Všichni jsme tak nějak tušili… nechtěli jsme to dopustit, ale bohužel stalo se to. Potkali jsme se naposledy ještě i s Ivošem, když jsme byli na dovolené v roce 2017 na Kanárech, tam jsme se potkali, tam jsme i byli na obědě společném. To je asi moje poslední vzpomínka na Karla i si spolu s Ivošem zazpívali, půl roku potom zemřel. Teď už jsou spolu," uvedla zpěvačka pro Blesk.

 
10:57
2. 10. 2019

„Karel patřil do života každého z nás. Od narození nám všem zněl v uších. Jsem smutná a věřím, že mu už je dobře. Nejvíc teď myslím na jeho rodinu. Ivanka a holčičky mají díru v srdci. A těžkou dobu před sebou. Přeji jim upřímnou soustrast," napsala Blesku zpěvačka Marta Jandová.

 
10:52
2. 10. 2019

„Je to tak smutný, že ani nevím, co bych řekla. Provázel mě muzikou celý život. Jsem prostě smutná..." okomentovala pro Blesk smutnou událost zpěvačka Linda Finková, známá také jako koučka z show Tvoje tvář má známý hlas.

 
10:52
2. 10. 2019

„Upřímnou soustrast rodině Karla Gotta. Celý život rozdával radost lidem po celém světě, jeho hlas milují miliony lidí. Mnohonásobný Zlatý slavík bude všem moc chybět,“ napsal na twitter také vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. 

 
10:51
2. 10. 2019

„Je mi to neskutečně líto. Odešla obrovská legenda. Nemám slov. Myslím na jeho holčičky a ženu,“ vyjádřila účast též herečka a moderátorka Eva Decastelo.

 
10:49
2. 10. 2019

„Je mi to moc líto, moc… čest… jeho památce,“ řekla Blesku stručně herečka Dana Morávková, kterou to velmi zarmoutilo. 

 
10:47
2. 10. 2019

Také známé osobnosti již se o smrti Gotta dozvídají. Například herečka a zpěvačka Eva Burešová. „Dozvěděla jsem se to před pár minutami. Chce se mi z toho brečet, vůbec mi to nedochází.. Včera jsme zrovna zpívali jeho písně dědečkům a babičkám v domě seniorů a všichni z jeho písní měli největší radost. Pan Gott byl symbol tvrdé práce a neutuchající lásky a pokory. Vždy mě inspirovalo to, jak se s pokorou chová ke svým fanouškům a jak podporuje mladé umělce. Jsem velmi ráda, že jsem ho mohla potkat osobně. Sobotní představení Času růží, který je poskládán z jeho písní, budu hrát jen pro něj," napsala Blesku Eva Burešová.

 
10:45
2. 10. 2019

Vyjádřil se také premiér: „Karel Gott. Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,“ napsal na twitteru premiér Andrej Babiš.

 
10:43
2. 10. 2019

K úmrtí Karla Gotta se vyjádřila i hlava státu prostřednictvím svého mluvčího. „Nesmírně zarmucující zpráva pro celou naši zemi. Karel Gott byl skutečný Umělec, který se rozdával druhým. To je vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem. Karel Gott daroval svůj život generacím, daroval se nám všem,” uvedl prezident republiky Miloš Zeman prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka na twitteru.

 
10:41
2. 10. 2019

„Samozřejmě, že mne zpráva, která před chvílí vyšla, strašně zarmoutila. Karel ale pro mne neodešel. Nikdy neodejde. Mám ho strašně rád a vždycky ho rád mít budu," napsal Blesku bývalý tajemník Karla Gotta, který napsal dlouhé vyjádření plné emocí.
Zveřejňujeme v plné délce: „Mám ho pod kůží jako snad nikoho a navždy je součástí mého života. Spolu s mými rodiči byl a je nejvýznačnějším člověkem v mém životě a podobně jako oni mne nejvíce ovlivnil. Po většinu svého života jsem s myšlenkami na něj a jeho kariéru, o jejíž neustálé pozvedávání jsem se vždy ze všech sil snažil, vstával i usínal. Žil jsem jeho život. Ne svůj. Byla to má volba. Nikdo mne do toho nenutil. A nelituji. Vystudoval jsem dvě Karlovy univerzity. Práva na první z nich, a nevím z toho vůbec nic. Druhou Karlovu univerzitu jsem vystudoval jen a jen díky Karlovi. Hrozně jsem se toho od něho naučil a šířím to dál. Díky němu se mnou milovaný svět showbusinessu dozvěděl, kdo je Honza Adam. Poznal jsem díky němu spoustu báječných lidí, viděl ho v Carnegie Hall a v moskevském Kremlu, ve Vídni, Mnichově, Berlíně, Belgii atd. Karel mi umožnil splnění klukovského snu. Karle díky, za krásný kus života, za nádherných 33 let, za radost, lásku a naději, které Tvé písničky dávaly, dávají a budou dávat všem lidem v mnoha zemích světa, jejichž jsi byl jistotou, a kteří Tě milovali a budou vždycky milovat."

 
10:38
2. 10. 2019

Ať již shodou okolností, nebo záměrně, jedna z prvních reakcí na smrt Karla Gotta (†80) přišla od jeho bývalé milenky Alice Kovácsové, manželky Ondřeje Havelky. „Nikdo neví, co je smrt, a přece se jí všichni bojí, jako by uznávali, že je největším zlem, třeba je pro člověka největším dobrem," sdílela totiž na sociální síti citát Platóna Alice. Možná narážela právě na svou bývalou lásku...

 
10:34
2. 10. 2019

„S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera, krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ Ivana Gottová.

S ohledem na zármutek rodiny prosíme  o respektování soukromí, zejména s ohledem a citlivostí k nezletilým dcerám Karla Gotta. Bližší informace o smutečním rozloučení zveřejníme na oficiálních webových stránkách Karla Gotta.

 
10:33
2. 10. 2019

Česko zasáhla zpráva, kterou nikdo nechtěl slyšet. Krátce před úterní půlnocí zemřel národem milovaný zpěvák Karel Gott. Bylo mu 80 let a posledních několik měsíců velmi statečně bojoval s leukemií. Zákeřná rakovina krve však byla silnější. Smrt přišla k Mistrovi ve spánku. 

 Karel Gott v posledních letech bojoval s vleklými zdravotními obtížemi, které se poprvé ozvaly v červnu 2015. Koncem října 2016 byl náhle hospitalizován kvůli problémům se srdcem, nakonec mu však pro náhlou příhodu museli operovat břicho. Během operace lékaři zjistili, že má Karel Gott v těle rakovinu.

Okamžitě ho převezli na specializované pracoviště, kde se Gott podrobil dlouhé onkologické léčbě. Ta Gotta drtila fyzicky, psychicky však zůstal Slavík nezlomen. Všem to dokázal, když si na podzim 2016 přišel pro svého 40. slavíka. Tehdy dojal celý národ, který mu tleskal vestoje.

V květnu 2016 musel Gott podstoupit další operaci, která tentokrát byla plánovaná. Jednalo se o zákrok v dutině břišní, která podle jeho nejbližších s rakovinou neměla nic společného. Na operační sál se dostal opět koncem října 2016, kdy v Nemocnici Na Homolce podstoupil plánovanou operaci zad.

Rekonvalescenci po operaci dlouho zdržoval zánět, přesto to Gotta neodradilo od několika zahraničních cest (byl s Michalem Davidem na Kanárských ostrovech a s manželkou Ivanou na ozdravném pobytu na Slovensku) ani vystoupení. 

Jako rána z čistého nebe pro Gottovo okolí i fanoušky byla operace v polovině února 2017. Gott se podrobil akutní operaci střevních srůstů.

Zdravotní problémy ho provázely i další roky, kdy byl poměrně často hospitalizován, nezřídka kvůli dýchacím problémům. Lékaři ho také upozorňovali na jeho slabou imunitu, kvůli čemuž dokonce zrušil velký koncert ke svým osmdesátinám v O2 areně v Praze. V únoru 2019 byl na několik dnů znovu v nemocnici.

Silné záněty dýchacích cest jej trápily opakovaně. Stihl však ještě velkolepě oslavit své osmdesáté narozeniny, po nichž se odjel rekreovat na Sardinii, kde pracoval na své knize, a chystal se vystoupit 25. července na Benátské noci. Tu nakonec kvůli akutnímu zápalu plic zrušil. Už v tu dobu to s ním bylo vážné, přesto trval na tom, aby jej pustili z nemocnice domů.

Dvanáctého září 2019 pak prostřednictvím Blesku poslal Gott fanouškům smutnou zprávu. Připustil, že už se měsíce léčí s akutní leukemií. A slíbil, že s ní bude bojovat.

Ačkoli zpěvák bojoval ze všech sil, nemoc byla nakonec silnější. Ještě krátce před smrtí byl Karel Gott prostřednictvím svých blízkých v kontaktu s početnými zástupy svých fanoušků, na které nikdy nezapomínal. Tak jako oni nikdy nezapomenou na něj.

Elektrikář se zlatem v hrdle

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. Protože ho nevzali na studia výtvarného umění, vyučil se elektrikářem. V roce 1958 se přihlásil do talentové soutěže, kde u odborné komise neuspěl, ale diváci ho milovali od prvního okamžiku.  Po dvou letech odešel z továrny a začal se věnovat zpěvu. V roce 1963 dostal angažmá v populárním divadle Semafor a vznikl jeho první hit – Oči sněhem zaváté, za který získal svého prvního Zlatého slavíka. Jeho cesta ke hvězdám byla tak započata.

Mladého Gotta si pro jeho dokonalý hlas i originální taneční kreace zamilovaly tisíce fanynek a jeho sláva začala překračovat i hranice Československa. Přezdívalo se mu Sinatra z Východu nebo Zlatý hlas z Prahy. V roce 1967 uhranul francouzské publikum a o rok později si díky účasti v soutěži Eurovision Song Contest s písní Tausend Fenster, kde skončil na 13. místě, získal fanoušky v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Bylo to v době jeho 7měsíčního angažmá v USA.

Za svou kariéru několikrát dobyl Las Vegas, Nashville, dvakrát vyprodal slavnou Carnegie Hall. Vystupoval také v moskevském Kremlu a Čapkovské koncertní síni. V tehdejším Sovětském svazu poprvé vystupoval v roce 1962. Jeho koncert před Zakázaným městem v čínském Pekingu v roce 1999 sledovalo přes 600 milionů lidí po celém světě. Celosvětově Gott prodal přes 50 milionů desek.

Připomeňte si nejlepší písně Karla Gotta

Ačkoli měl Karel Gott miliony obdivovatelek a řadu partnerek a milenek, oženil se za svůj život pouze jednou – s Ivanou Macháčkovou, o 37 let mladší vystudovanou zdravotní sestřičkou. Seznámili se spolu v roce 1999, kdy si poprvé na večírku vyměnili čísla. V roce 2006 se jim narodila dcera Charlotte Ella. O rok a půl později, 7. ledna 2008, si při tajném obřadu v Las Vegas řekli své Ano. Druhá dcera Nella Sofie přišla na svět 28. května 2008. Z dřívějších vztahů se Gottovi narodily dcery Dominika (nar. 1973) a Lucie (nar. 1987). Chcete celou knihu o Karlu Gottovi? Koupit ji můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

 

VIDEO: Takový byl Karel Gott: Plejáda českých hvězd o milovaném Mistrovi ve speciálním dokumentu

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Takový byl Karel Gott: Plejáda českých hvězd o milovaném Mistrovi ve speciálním dokumentu Blesk TV

Vše o Karlu Gottovi čtěte na Blesk.cz zde >>>

Fotogalerie
114 fotografií

Co řekl o smrti Karla Gotta Jaromír Jágr čtěte ZDE