Lucko, nikdy jsi neměla koncert v 02 areně, čekala jsi na zvláštní příležitost. Teď sis k 50. narozeninám nadělila hned dvě 02 areny. A čtyři hodiny před tou první ti odešel hlas. Jak dlouho ses rozhodovala, zda koncert zrušit či ne?

Bojovala jsem do té chvíle, než mi můj hlas odešel úplně. Nikdy mne nezklamal a tentokrát jsem nemohla já zklamat jeho. Kdybych šla na něj silou, odzpívala bych dvě písničky, ale jsem si jista, že by byly ty poslední v mé kariéře. Hlas je jemný nástroj a i když ho mám, díky tomu, že zpívám 180 koncertů do roka, jak ze železa, mohla bych mu tentokrát definitivně ublížit.

Už ti někdy předtím odešel hlas? Já to znám od Karla Gotta, Ty asi také, kalciovka přece vždycky nějak pomohla. Výkon ale potom stejně nebyl stoprocentní. Děsil tě ten možný horší výkon?

Nešlo o horší výkon. Ja bych opravdu nedala žádný! Mám velmi těžký repertoár. Třicet písniček s obrovským rozsahem a nutnou silou. Měla jsem respekt před závěrem, kde jsou velké kantilény, ale 5. 11. jsem se bála každé písničky, i té první.

Měla's dvě vyprodané haly zhruba pro třicet tisíc lidí… Lidé ze všech koutů republiky už byli na cestě. Věděla jsi, že je zklameš. Proč ses nedokázala rozhodnout dřív?

Kdybych byla vědma a někde ve skleněné kouli viděla budoucnost, asi bych koncerty naplánovala na jindy. Ale vědma nejsem, jsem obyčejný člověk s neobyčejným povoláním. Jsem zvyklá být na jevišti v různých stavech, se zlomeným srdcem i nalomeným zdravím. Když jsem se ráno 5. 11. probudila, nebylo mi dobře, ale byla jsem přesvědčena, ze zatnu zuby a že to pro všechny ty lidi, kteří se stejně jako já na koncerty těší, dokážu. Tak jako už tolikrát v minulosti. Udělala jsem vše, co bylo v mých silách, zrušila jsem veřejnou generálku pro sponzory, zapojila léky, inhalace a zavolala lékaře.

Také ti muselo být jasné, že přijdou i finanční sankce. Ty prý pro tebe činí až 3 miliony korun…

Sankce? To je druhá strana mince. Zatímco ostatní při nemoci berou nemocenskou, já za nemoc vždy platím. Do poslední chvíle jsem se snažila, aby se koncerty zrušit nemusely. Šla bych na scénu klidně po čtyřech nebo seděla na židli, na zemi, ale musela bych mít hlas. Bez toho jsem jako zpěvák bezmocná. Ještě dalších pár dní jsem vůbec nemluvila a nebyla schopna zazpívat ani Hoří! Díky tomu, že jsem koncerty zrušila, teď můžu lidem vše ještě tisíckrát vynahradit.

Ve chvíli, kdy měl koncert startovat, jsi vystupovala z auta před svým domem v Otovicích. Jak se ti spalo? Určitě ses dočetla reakce lidí. Že chtějí zaplatit benzin, vlak, hotel a podobně. To muselo hodně bolet…

Zjistila jsem naopak úžasnou věc, a to jak neuvěřitelné mám lidi kolem sebe a jak laskavé a milující mám fanoušky. Dostávala jsem denně stovky zpráv a jen půl procenta negací, které ale okamžitě dobré duše zašlapaly do země. To, že jsem zažila něco, co nepřeju nikomu na světě, je jistá věc. Byl to pro mne tak traumatizující zážitek, že mi bude ještě dlouho trvat, než se na to budu moci podívat s nadhledem.

Myslíš, že tvá indispozice a zrušení koncertů může ovlivnit tvoje prvenství ve Slavících? Prý ti Lucie Vondráčková šlape na paty…

To nechám na lidech. Krom toho nemám na Slavíky monopol, i když to tak za posledních dvacet let může vypadat.

Náhradní termín tvých koncertů je 8. ledna. 02 arena má bohužel plno, takže oba dva koncerty proběhnou v jeden den. Zvládneš to? Jsou tací, kteří tvrdí, že na tom druhém koncertě už budeš vyčerpaná…

To může říct jen někdo, kdo mne nezná. V Bratislavě jsem měla letos na jaře stejně náročný koncert ve sportovní hale a dala jsem ho i s generálkou třikrát. Pro 20 tisíc lidí se 75 písničkama a v 35 převlecích. Tenkrát si o mně okolí začalo myslet, ze jsem robot. Bylo by samozřejmě fajn, hlavně kvůli lidem, aby byly koncerty ve dvou dnech, ale s 02 arenou a se všemi 200 lidmi, kteří na koncertech Fifty pracují, jsme jiné termíny nenašli. A 02 arena chtěla dokonce nahradit jen jeden, ale to bych nedopustila. Oba koncerty byly vyprodané a já chci každému ten slíbený zážitek vynahradit.

Všem, kteří přijdou v lednu s listopadovým lístkem na koncert, jsi se rozhodla věnovat dárek. Co to bude? A je to od tebe míněno jako omluva?

Mám pro každého diváka připravené CD s písničkou HANA z nového alba. To jen, aby lidé věděli, ze si moc vážím toho, že za mnou přišli i podruhé.

Jakým způsobem budeš před lednovou arenou dávat na svoje zdraví pozor?

Tak jako vždy a tak jako před listopadovou arenou. Přísný režim – jídelníček, trénink a koncentrace... Nepřestala jsem se těšit a jsem přesvědčena, že si oba koncerty s lidmi na jevišti i v hale společně užijeme.

Leden je ale přece jen ještě daleko. Jaké máš plány teď?

Tak jako každý rok mám před sebou předvánoční turné Bílé Vánoce. Začali jsme už na Slovensku a poslední tři týdny budeme v Čechách. Jsou to koncerty, které mám obzvláště ráda. Bílé, stříbrné nebo zlaté šaty, krásné koledy a vánoční svátky ve vzduchu. Přestože už odteď až do Štědrého dne nemám ani jeden volný den, vůbec mi to nevadí. Jsem na jevišti stejně nejšťastnější.

VŠE O ZRUŠENÝCH KONCERTECH LUCIE BÍLÉ ZDE>>

Fotogalerie
59 fotografií