Byl hvězdou filmů jako Poklad byzanského kupce, Král Šumavy, Aféry mé ženy či seriálu Zlá krev, Inženýrská odysea, Dobrá voda, Okres na severu... Patřil prostě k největším hvězdám československého filmu a divadla a milovaly ho samé krásky své doby. „Toužil být neustále zamilovaný a šlo mu to dobře. Uměl okouzlit ženské. Měl svůj půvab, takže jsem se vlastně nedivila žádné holce, že mu podlehla. On to permanentní zamilování pro život potřeboval,“ zavzpomínala na Valu před svou smrtí Jiřina Švorcová (†83), která se kvůli kolegovi i rozvedla.

Ovšem i ji Vala opustil, nedokázal odolat další divadelní hvězdě Jiřině Jiráskové (†81). „Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové manžel Pleskot a Jirkovi dal po představení přes hubu,“ odhalila herečka dění ze zákulisí divadla v biografické knize Jiřina Švorcová osobně.

Tato událost měla na vztah dvou hereček zásadní vliv. Už nikdy k sobě nenašly společnou cestu, přestože působily na jedné scéně. „Požádala jsem ji, aby odešla z mé šatny, kde jsme do té doby seděly, protože jsem si nedovedla představit, že bychom tam vedle sebe seděly dál, což ji urazilo. Nedivím se jí, ale já jsem si tenkrát nemohla pomoct,“ dodala Švorcová k jejich sváru.

Samotného Valu kromě nevěr nakonec zničily rakovina a alkohol. Kvůli tomu, že byl herec poplatný režimu, který tehdy vládl, neměl nouzi o filmové a divadelní role, učil dokonce i na konzervatoři. Po roce 1989 se provalilo, že na řadu svých kolegů donášel Státní bezpečnosti.

Když onemocněl rakovinou a začal nezřízeně pít, ani domluvy přátel nepomáhaly, a tak nakonec zemřel naprosto opuštěný, jen několik dnů před svými 77. narozeninami.

Fotogalerie
1 fotografie