Měl se stát knězem, věnoval se atletice, ale mladická zkušenost z náhodného komparsu obrátila jeho cestu k filmu. V mládí si Reif zahrál desítky převážně komických epizodek, postupně se ale stále více věnoval dokumentární režii a scenáristice.

Největší hereckou příležitost mu dal v pozdějších letech Zdeněk Troška – vedle funkcionáře Pláničky ve dvou dílech Slunce, seno jej angažoval coby lorda i do svých třech Kameňáků.

Na Reifův slavný výstup ve fackovací scéně druhého dílu hoštické trilogie nemůže zapomenout ani scenárista Petr Markov. „Pan režisér Reif hrál komunistického funkcionáře a zřejmě jím také byl, protože všichni režiséři na Barrandově museli být ve straně, včetně Zdeňka Trošky. A herci ho neměli rádi, takže tuhle fackovací scénu točili devětkrát a pokaždé dostal od Heleny facku. A ona si nebrala servítky…“ ušklíbá se nad fotografií, kde má Růžičková v nápřahu opravdu sveřepý výraz.

Podobně vzpomínal i sám Reif, kterého prý před vysokou Helenu vysazovali na stoličku. „Musel jsem jí strhnout šaty, ale… mně to nešlo! Zavěsil jsem se na ni, abych je strhl, ale zůstal jsem na ní viset. Byl jsem moc ohleduplný, ale Zdeněk Troška mi řekl, ať pořádně škubnu. Jenže já jí pak strhl i podprsenku a vyvalily se na mě před celým štábem ty její »šestnáctky«. Pro oba to byl obrovský šok. Dala mi takovou facku, až mi málem upadla čelist,“ vyprávěl drobný režisér. Oleg Reif zemřel 24. října 2011 po dlouhém boji s cukrovkou, kvůli které přišel o obě nohy. Bylo mu 83 let.

Fotogalerie
6 fotografií