Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

12 let od smrti Heleny Růžičkové (†67): 12 největších tajemství milované herečky!

/
  • Helena Růžičková prožila nabitý život.
    5. ledna 2016 ● 05:29

    Mnozí s oblibou používají osvědčené klišé, že Helena Růžičková, od jejíž smrti uplynulo už 12 let, byla velkou osobností nejen svými fyzickými rozměry, ale i naturelem. Zřejmě mají pravdu. Ženská se širokým srdcem, v němž bylo místo pro všechny. Stejně tak byla ale i postavou komplikovanou, přímočarým buldozerem řítícím se přes cokoliv, co stálo v cestě jejímu vnímání světa. Máme pro vás 12 věcí, které jste o ní asi nevěděli...

     

  • 1.

    Opalovala se i v zimě!

    Video
    Video se připravuje ...

    Nenávist Růžičkové se snachou: Syn umřel opuštěný! Petr Macek, Jan Jedlička

    Budoucí herecká legenda se narodila 13. června 1936 v Praze jako Helena Málková. „Pocházela z opravdu netradiční rodiny. Tatínek byl voják, legionář, a s Heleninou maminkou, úřednicí Dragicou, se seznámil na území tehdejší Jugoslávie, v Sarajevu. Byla Srbka, proto po ní měla Helena v sobě tu bodrost jižních národů. A milovala slunce, i v zimě se chodila opalovat na zahradu, pokud svítilo,“ vypráví Helenina kamarádka a autorka prakticky všech jejích životopisných knih Marie Formáčková s tím, že rodným domem se Heleně stal slavný Faustův dům na Karlově náměstí. 

     

     

  • 2.

    Narodila se podvyživená!

    970426:full:true:true

    Již od dětství byla Helena systematicky připravována na divadelní dráhu. Důležité pro ni bylo datum 1. září 1939, kdy poprvé v necelých čtyřech letech přišla do baletní školy. Touha stát se baletkou jí vydržela celé dospívání, kila navíc, která jsou s tímto křehkým povoláním neslučitelná, jí začala naskakovat až později. Po svém narození měla dokonce opačný problém!

    „Trpěla poruchou přijímání potravy, takže i když ji maminka kojila, tak Helena vůbec nepřibírala. Naopak hubla a hubla, dokonce to vypadalo, že ani nepřežije. Byla na tom opravdu velmi špatně. Ale pak se podařilo jednomu lékaři ten problém zvládnout, jenže tady to zřejmě všechno začalo. Rodiče totiž začali mít hrozný strach, aby nezemřela, protože to bylo jejich jediné vymodlené dítě, a pečovali o ní, jak to jen šlo,“ říká Formáčková.

  • 3.

    Od šesti let kouřila!

    Helena Růžičková nešla pro sprosté slovo daleko. Její nadávky každý nerozdýchal.
    Autor: archiv Blesku

    Hereččinu rodinu přátelé popisují jako bezprostřední. „Když její rodiče v Heleniných šesti nebo sedmi letech zjistili, že kouří, tak jí řekli, že nechtějí, aby dělala něco za jejich zády. Tak dostala cigarety s tím, že když bude mít chuť, tak si zakouří… ale nebude to dělat tajně,“ říká Formáčková. „Od té doby tedy Helena kouřila. Jako dítě si před vrstevníky klidně zapálila, všichni z toho byli hotoví, ale jí to nevadilo. Měla cigarety ráda…“

  • 4.

    Měla být zubní laborantkou!


    Video
    Video se připravuje ...

    Rakovina Růžičkové: Nedávali jí ani dva týdny života! Petr Macek, Jan Jedlička

    Málokomu se dnes chce věřit, že jedna z nejpopulárnějších hereček vlastně herectví nikdy nevystudovala. Přestože po studiu herectví toužila, začala studovat na zubní laborantku. Na DAMU se jí totiž ani při jednom ze dvou pokusů dostat nepodařilo. Jako marné ale svoje snažení Helena nikdy nehodnotila. Při přijímačkách se totiž seznámila se dvěma lidmi, kteří se pro její život stali osudovými – s nejlepší kamarádkou Jiřinou Bohdalovou a s budoucím manželem Jiřím Růžičkou, který navštěvoval vyšší ročník.

  • 5.

    Svědkyně Bohdalka zmeškala svatbu!

    Helena Růžičková měla být baletkou.
    Autor: Archiv Blesku

    Brali se po nepříliš dlouhé známosti 23. července 1955, když už byla Helena těhotná se synem Jirkou, a to hned dvakrát. „Jeden obřad měli na radnici a druhý v metodistické modlitebně. Za svědka jí měla jít Jiřina Bohdalová, ale nestihla to, protože hrála,“ vysvětluje Formáčková. „V civilním obřadu proto šel Heleně za svědka Jiřinin tehdejší manžel inženýr Staš. Jiřina stihla až církevní sňatek.“

  • 6.

    Přihlásila se místo manžela na vojnu!

    587768:full:true:true

    Přestože o manželství Růžičkových se traduje, že připomínalo italskou domácnost, v níž létaly popelníky, pravdou je, že se milovali až za hrob. Dostala třeba manžela z vojny. Šla na vojenskou správu, kde řekla, že je jeho manželka a že se hlásí místo něho. Že Jirka akorát dostudoval DAMU, má kariéru před sebou a ona že je žena z domácnosti, které nic neuteče. Asi se nebudeme divit, že to ženě s její vyřídilkou prošlo.

  • 7.

    Začínala jako osvětlovačka!

    Video
    Video se připravuje ...

    Růžičková a její syn: Utíkal před máminou pozorností! Petr Macek, Jan Jedlička

    A díky manželovi se Helena na prkna, která znamenají svět, nakonec přeci jen dostala. Když Jirka DAMU dostudoval, putovala s ním do jeho prvních divadelních angažmá, nejprve do Mladé Boleslavi a poté do Příbrami. Aby mu zůstala nablízku, přijala v divadle práci osvětlovačky a jako všeho v životě i této práce se zhostila s gruntem. I z této pozice ale herectví cítila – coby svérázná osvětlovačka tak dlouho všem radila, až se na pódium opravdu dostala také ona sama.

     

  • 8.

    Zavřeli ji do blázince!

    Škopková a Plánička alias Růžičková a Kikinčuk ve slavné komedii.
    Autor: archiv Blesku

    Angažmá v Divadle Na zábradlí skončilo Heleně Růžičkové v roce 1973. Vystoupila totiž na jeviště opilá, odvázala se a posílala komunisty do patřičných míst. Po aféře se zhroutila a pobývala na psychiatrii. Do stálého divadelního angažmá se už pak nikdy nevrátila. Její doménou se stala televize a film.

  • 9.

    Syna měla jako bratra!

    970423:full:true:true

    Protože si vždy cenila přístupu, jaký zvolili při výchově jí samotné vlastní rodiče, také ona vychovávala syna Jiřího mladšího netradičně. „Nechovali se jako matka a syn, spíš jako bratr se sestrou,“ říká Marie Formáčková a připomíná, že Jirkův a Helenin život měl i další paralelu. Také Jirku nevzali na hereckou konzervatoř, prý pro nedostatek talentu. Vyučil se tedy prodavačem, udělal si maturitu a nakonec se k herectví také dostal.

    Na rozdíl od své mámy ale neměl štěstí v osobním životě… „Jirka byl ženatý celkem třikrát. Poprvé velmi krátce, jeho manželka si ho vzala navzdory někomu jinému a ten pak přišel k rozumu, takže se rozvedli. Podruhé to také nevyšlo a nejdelší manželství bylo to třetí. A z toho má dvě dcery Lucii a Kamilu,“ vypočítává Jirkovy lásky Formáčková.

  • 10.

    Musela mít vyztužené auto!

    Video
    Video se připravuje ...

    10 let od smrti Růžičkové: Narodila se podvyživená! Petr Macek, Jan Jedlička

    Kvůli své váze musela mít Helena i speciálně vyztužené auto! Taxikáři ji prý nechtěli vozit, že si od ní nenechají zničit vůz. Pro sebe a pro Jirku proto nechala vyrobit auto se silnějším podvozkem. Když pak jela někam sama, tak se na vedlejší sedadlo musely dát hromady cihel, aby se nepřevrátilo!

  • 11.

    Váhový rekord 268 kilo!

    Málokdo ví, že Helena Růžičková byla vystudovaná zubní laborantka. Všichni ji znali jako herečku. Hlavně díky Troškovým komediím.
    Autor: ČTK a archiv Blesku

    K Heleně Růžičkové však její tloušťka patřila a lidé ji takovou měli rádi. Maxima dosáhla v osmdesátých letech, kdy vážila celých 268 kilogramů! Kila navíc nosila s noblesou a dobré jídlo si opravdu uměla užít.

  • 12.

    Za tloušťku mohlo srdce!

    Helena Růžičková zemřela ve věku 67 let.
    Autor: Foto Blesk – Vlaďka Hradská, Alan Homolka a archiv Blesku

    Obezita herečce ale lhostejná nebyla a neustále se snažila zhubnout. Jakou právě drží dietu a kolik zhubla, si dokonce Helena neustále zapisovala, takže díky jejím záznamům víme, že za svůj život bojem s kilogramy zhubla 766 kilo.

    Svou váhu však neměla kvůli nějaké rozmařilosti a neschopnosti se v jídle usměrnit. „Začala přibírat až po porodu Jirky, proto se obávali, jestli to není nějaká poporodní porucha nebo dysfunkce štítné žlázy, a nikdo se nemohl dopátrat, v čem ta tloušťka vězí. Až potom nějaký lékař zjistil, že má srdeční vadu, která jí v těle zadržuje vodu,“ prozradil Troška.

    Pak herečka s oblibou říkala, že vyčůrala sto kilo vody. „To byla pravda, ona pak hrozně zhubla. Volala mi domů a říkala: Hovno tlustá, zatopená jsem byla! V podstatě pak svou váhu dostala až na 72 kilogramů,“ dodává režisér.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 29

Kristna Beov: Nebránili ? A proto jí zakázali hrát, hmmm . Dokázala toho hodně. Přemýšlej někdy, ty chudinko!!

(26. 06. 2019 22:22)

Kristna Beov: Není to nesmysl a to že se snažila cely roky hubnout a vůbec to nepomáhalo, tak se na to vykaslala a začala si užívat

(26. 06. 2019 22:19)

Kristna Beov: Plně s vámi souhlasím. Kdyby se alespoň snažili hledat informace o paní Růžičkové, aby sem mohli psát, tak by to vypadalo jinak

(25. 06. 2019 14:28)

Kristna Beov: Do senátu kandidovala jako nezávislá, za účelem získání peněz pro dětský domov

(25. 06. 2019 14:26)

ginna15:   České i Slovenské "céélebrity" ale i politici to je jeden vedle druhého zapšklá a zakomplexovaná nula,ktera se neumí uživit rukama,tak to zkoušejí přes všechno možné,jen ne přes nic užitečného..!Bud je to slizká buzna,zloděj "podnikatel",nebo dementní kravka,co umí jen provokovat,nebo se s každym vyspat,anebo na sebe upozornovat skandály,nebo tím,jak jsou hloupé a primitivní a to samé platí o mužské poulaci rádoby celebrit-nul.Ještě že nemame TV!!!!!!!!!!Letěla by z okna.

(06. 01. 2016 09:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy