Když se roznesla zpráva o tom, že svět opustil herec s pomněnkově modrýma očima Tomáš Valík, jeho přátelé a rodina se rozhodli naposled se s ním rozloučit na mši, kterou vedl hercův kamarád Ladislav Heryán.

„Já jsem Tomáše naposledy viděl, když jsem s ním seděl v kavárně a on měl ten svůj šibalský úsměv. Byl to hodný člověk plný lásky,“ začal na herce vzpomínat římskokatolický kněz, který byl léta Tomášovým blízkým kamarádem. „Slyšel jsem historku, kterou bych vám rád sdělil, hlavně těm, kteří jste Tomáše neznali. Tomáš měl celkem pět sourozenců. Byl benjamínek, vychovávaly ho sestry. Když jedna sestra nebyla doma a přišel její kluk, který s ní chtěl jít na rande, pomstil se jí tak, že chlapci řekl, že sestra šla na rande s někým jiným. Tohle byl Tom,“ zavzpomínal a sál plný lidí se rozezněl smíchem.

Když Tomáš Valík zemřel, v televizi zrovna dávali film Mission Impossible, kde hrál po boku Toma Cruise. Na to kněz také s láskou zavzpomínal. „Tomáš vyprávěl, že Tom Cruise při tom natáčení přišel za všemi těmi účinkujícími a podal jim ruku. Prý byl takový malinký. Po skončení jim zase podal ruku a poděkoval,“ uvedl.

Podle něj byl Tomáš Valík hodný člověk, dobrý herec a skvělý kamarád. „Ten, kdo znal Tomášův šibalský úsměv, tak ví, že byl v kontaktu s láskou. Herec musí být v kontaktu s láskou, jinak by tím svým hraním neuměl vyjádřit tajemství bytí nás lidí,“ řekl Heryán ve svém kázání.

Tomáš Valík zemřel po delší nemoci, se kterou statečně bojoval, ale nikdy ani nenaznačil, co mu vlastně bylo. Proslavil se v mnoha filmech a hrál také v divadle. Několik let se objevoval v nekonečném seriálu Ulice.

Fotogalerie
37 fotografií