Blesk měl příležitost prostudovat obsáhlý spis akce Slavík, který je uložen v Archivu bezpečnostních složek. Případ začal na jaře roku 1982. Karlu Gottovi do České televize přišel dopis s obálkou nadepsanou: »Zpěvák Soudruh Karel Gott«.

Pisatel, který se podepsal jako Charta 82, byl údajně rozezlen Gottovým projevem na akci známé jako Anticharta z roku 1977 v pražském Divadle hudby. Začal příslovím Kdo s čím zachází, tím také schází, vyčetl mu »kladný postoj k tomuto zřízení a hlavně vedení« a požadoval 3 miliony korun v pětistovkách. Jinak ho zavraždí!

Instrukce k předání peněz měl zpěvák nalézt za plechovou cedulí na parkovišti u silnice z Prahy do Kolína. Gott i jeho sídlo na pražské Bertramce byli ihned pod permanentním dohledem estébáků. A stejně tak i zmíněné odpočívadlo.

Dostala ho na starost už týden před tím, než si měl zpěvák instrukce vyzvednout, třicetičlenná jednotka tajných. Střídali se v maringotce zapřažené za náklaďákem PragaV3S. Kamufláž byla dokonalá: vůz měl demontovanou přední nápravu, aby nebudil podezření, že tam tak dlouho stojí.

I výbava estébáků byla na tehdejší dobu luxusní: 2 vrtulníky startující z nedalekého kolínského letiště a snímající v pravidelných intervalech parkoviště, dvě soupravy pro videozáznam, přístroj na noční vidění, přijímač radarového signálu včetně radarové nástrahy a výkonná vysílací stanice.

Radar měl monitorovat případný pohyb u hromádky kamení, kam měly být instrukce pro Slavíka uloženy. Spis pak uvádí i »běžné vybavení do akce«, což obnášelo desítku osobních aut, pistole a kasry.

Akce Slavík trvala od rána 17. dubna do 21:45 hodin 23. dubna. V tento vyděrači určený den si Gott přijel modrým golfem na odpočívadlo pro instrukce v doprovodu posílené sledovací skupiny. Nic se nenašlo.

Zpěváka policisté sledovali i při zpáteční cestě a pod titulkem »zachytávání Slavíka« si zapsali, že doma přesedl do BMW, v Berouně natankoval, podepsal obsluze plakát se svojí fotografií a po půlnoci přejel v Rozvadově hranice.

Výsledkem sedmidenního snažení je štos spisů s detailními záznamy řidičů, kteří se na parkovišti náhodou zastavili. Většinou, aby dali vyčurat své synky. Přesto dostali číhající agenti odměnu. Osud má smysl pro humor – velel jim jakýsi Vacátko…

Nebývale rozsáhlá a drahá akce bez jakéhokoliv výsledku má dvě vysvětlení: Buď ji komunističtí tajní zinscenovali, aby se dostali do blízkosti Karla Gotta. Mohli tak zjistit, s kým se stýká. Například historik Radek Schovánek z Ústavu pro studium totalitních režimů se pro iDnes nechal slyšet, že jim šlo o »prostředí tehdejších veksláků«.

Podle něj je vyděračský dopis Gottovi napsán stejnou hantýrkou jako dopisy disidentu Pavlu Kohoutovi (88), o kterých se ví, že je psala StB. Pisatel například použil pro normálního člověka neobvyklé výrazy »rota příslušníků VB« nebo »dát hlášku VB«.

Druhou možností je, že dopis Gottovi vyrobila tehdejší kontrarozvědka a StB jí skočila »na špek«. O motivech kontrášů lze jen spekulovat, nicméně tuto variantu potvrdil sám Gott, když prohlásil: „V roce 1988 jsem se dozvěděl, že psací stroj, na kterém byl dopis napsaný, našli v kanceláři prominentního agenta správy kontrarozvědky.“

Z dopisu vyděračů Gottovi

…Naše nová organizace Charta – 82 se zabývala nyní Vaším případem a původně rozhodla likvidovat Vás pro výstrahu podobným odvážlivcům. Toto rozhodnutí bylo později změněno na finanční postih ve prospěch naší organizace. …Nejméně týden před 23. dubnem t. r. vyzvednete 3 000 000 Kčs v pětisetkorunových bankovkách (...) a připravíte je do igelitového sáčku průhledného.

Předání bankovek se uskuteční dne 23. dubna 1982 večer na místě, které Vám bude dodatečně sděleno. Peníze předáte osobně i cenu, že odložíte případné turné do zahraničí. Směrnice: Vyjedete dne 23. dubna 1982 ve 20 hod. z Prahy silnicí E-15. Před Kolínem (asi 3–4 km) po pravé straně je odpočívadlo...

Další výhrůžka

Během jednoho turné v Německu v 80. letech dostal Karel Gott další anonymní výhrůžný dopis, že bude během koncertu zastřelen. Tehdy se spekulovalo, že za dopisem mohli být čeští emigranti.

Ze zpráv velících důstojníků

Dne 18. 4. 1982 v 08:40 hodin: přijel na parkoviště Wartburg ABZ 88-46 plně obsazený, vystoupila žena řidička a asi desetiletý chlapec, který se vymočil, potom oba nasedli a odejeli směrem Kolín.

Fotogalerie
51 fotografií