Velkou pifku měl prý na kolegu Alfréda Radoka (†61). „Alfréd Radok byl o mnoho lepší režisér než Otakar Vávra, který se ve své knize Podivný život režiséra přímo (a dokonce vychloubačně!) přiznává, že o Daleké cestě prohlásil, že má příliš křečovitý styl – právě proto, že Vávra řekl přednímu stranickému ideologovi, ministru informací Václavu Kopeckému, ‚svůj názor‘, šel tento film do trezoru,“ říká v Radokově medailonku pro časopis Reflex Veronika Benářová.

Vávra byl známý také jako velký milovník. Poměr měl s Lídou Baarovou, Natašou Gollovou i Hanou Vítovou či Adinou Mandlovou. „S Adinou jsme byli dlouhá léta jen kamarádi. Jednou jsme si ale řekli, jaká je to hanba, že jsme spolu ještě nespali, když se tak dlouho známe,“ vylíčil Vávra svůj vztah k filmové ikoně, na níž obdivoval její plné a pevné poprsí. „Můj život byl s chybami, nehrdinský, ale často dost odvážný,“ dodává ve zmíněných pamětech Podivný život režiséra z roku 1997.

Do dějin filmu se zapsal filmy Kladivo na čarodějnice, Romance pro křídlovku, Dech panen kutnohorských, ale také ideologickými filmy Dny zrady, Sokolovo a Osvobození Prahy.

Fotogalerie
8 fotografií