V roce 1976 Gott pobýval v Hamburku. Shodou okolností tam byl i hitmaker Karel Svoboda (†68), který dostal zakázku napsat hudbu ke kreslenému seriálu pro děti Die Biene Maja. A když už ji měl hotovou, včetně textu, pojal nápad, že by ústřední písničku měl nazpívat Gott.

„Zatáhl jsem ho do místního studia, abych mu to pustil,“ vyprávěl Blesku před deseti lety Svoboda. Přestože hitmaker zdůrazňoval, že to bude něco jako český Ferda Mravenec, a úspěch je tedy zaručený, Slavík jen odmítavě vrtěl hlavou. „To nedopadne dobře. Děti nejsou moje publikum,“ bránil se zuby nehty Gott.

Nakonec ho ale Svoboda zlomil. A Karel v písni, k níž později český text napsal Zdeněk Rytíř (†69), získal megahit, bez kterého se dodnes neobejde téměř žádný jeho koncert. Za včelku Máju dostal každý z Karlů pět zlatých desek Polydoru, přičemž jedna byla za 250 000 prodaných nosičů. Jenom v Německu se tedy prodalo na 1 250 000 desek!

Miliony na ní ale vydělal jen Svoboda. Nedůvěřivý Gott totiž udělal chybu... „Nepomyslel jsem na to, že bych si měl nechat do smlouvy zanést nějakou opci, protože jsem nepočítal s tím, že by tato píseň mohla mít nějaký úspěch. Dostal jsem zaplaceno opravdu jen za půl hodiny zpěvu,“ prozradil Slavík německým médiím. „Když se mnou obrovská hala zpívá včelku Máju, a to už se děje čtyřicet let, je to ten nejlepší honorář,“ dodal.

Fotogalerie
31 fotografií