Sehraná partnerská dvojice, která spolu žije již déle než 10 let na hromádce, musela úředníkům zaplatit pokutu 6000 korun a dalších 1000 korun coby správní poplatek. „Přitom to, zač nás pokutovali, dělá spousta dalších subjektů,“ zuří Kousalová, která před lety uváděla pořad Trní na televizi Prima.

Ačkoliv se Hanka živí jako scénáristka a dramaturgyně a v současnosti působí na televizi Barrandov, věnuje se kromě toho také podnikání. Právě kvůli svému obchodu s bagely na Praze 1 se dostala do problémů. Pokutu jí magistrát napařil kvůli tomu, že na provozně měla reklamu nalepenou zvenku na výloze.

„Kdybychom prý měli reklamy nalepené zevnitř, už to nebude reklama. I když to bude vypadat úplně stejně,“ kroutila nechápavě hlavou Kousalová, která se o své válce s úřady svěřila deníku Aha!. Podle nás je to absurdní,“ dodala. „Zákon reguluje pouze reklamu zvenčí. Zvnitřku objektu regulována není,“ potvrdil paradox mluvčí magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman. Pokud by tedy slavný pár vylepil letáčky dovnitř, nic by platit nemusel.

Kousalovou ale zbytečná pokuta pořádně znechutila a nehodlala jen tak složit ruce do klína. Nejprve si zjistila, že je všude po Praze reklam zvenčí jako máku. Dokonce i na budově Národního muzea. Poté se rozhodla vše řešit.. „Vznesli jsme dotaz, kolik dal magistrát od počátku roku podobných pokut. Odpověď nás dostala do kolen. Devět referentů prý vyhledávalo informaci celkem 736 minut, za což máme zaplatit 3250 korun. V dnešní elektronické době zřejmě leželi v šanonech…“ rozčilovala se Hanka.

„Poslala jsem obratem požadované peníze. Po dalším týdnu mi úředník řekl, že posílá data bez osobních údajů a adres. Celkem 105 subjektů,“ popisuje podnikatelka svůj další postup. V dokumentech z magistrátu našla zarážející informace. Většina z pokutovaných subjektů dostalo pokutu daleko nižší než ona, často jen tisíc či dva tisíce korun.

A co na boj své ženy s byrokracií říká Zedníček? „Hanka si za těch 3250 korun měla místo nesmyslného seznamu bez jmen koupit radši boty,“ zavtipkoval moderátor pořadu Kurňa, co to je. „Obdivuju ji za to, že se na to podnikání nevykašle. Obdivuju každého, kdo v dnešní době podniká,“ poznamenal pro deník Aha! herec přezdívaný Čmaňa.

Fotogalerie
11 fotografií