Nejenže se modelka nevyspí kvůli pětiměsíční dceři Rosálii, ve svém videu přiznala, že trpí poruchami spánku. „Včera se mi stalo, že jsem měla po dlouhé době spánkovou paralýzou, spánkovou obrnu. To máte vzhůru mozek, ale tělo vám vůbec nereaguje. Chcete se probudit a ono to vůbec nejde. A je to doprovázeno halucinacemi,“ svěřila se Jitka Boho Válková.

Dokonce se mi stává, že sama sebe vidím nebo vidím někoho jiného v pokoji, který na mě nějakým způsobem útočí. Včera se mi zdálo, že tady hoří. Ta spánková paralýza dělá strašné divy,“ dodala.

Co je spánková paralýza?

Takovou poruchou trpí více lidí. Je to stav mezi spánkem a bděním, kdy ji mozek už uvědomuje realitu, ale nedokáže ještě dostatečně odlišit tuto realitu od snu, a zejména dosud nedokáže ovládat svaly, takže člověk má pocit téměř úplného ochrnutí.

Tento stav, doprovázený často různými halucinacemi a pocitem intenzivního strachu, se vysvětluje opožděním (asynchronicitou) funkce části mozku nazývané Varolův most odpovědné za „vypnutí“ příčně pruhovaného svalstva během REM fáze spánku.

Fotogalerie
12 fotografií