Vojta, jeden ze tří medvědů, zemřel ve středu brzy ráno. „Před sedmou ráno přišla paní, která se o ně stará, a vypustila je do výběhu. Vojta skočil do bazénu a zkolaboval,“ řekl Blesku Václav Chaloupek. Vojta byl ze tří medvědích brášků vždycky nejmenší a nejslabší. Když ho Chaloupek dostal, měl sotva kilo a třicet deka – bráchové ho prý navíc vždycky trošku odstrkovali.

„A možná že byl slabší proto, že měl nějakou genetickou vrozenou vadu. Přece jen ti medvědi byli už několikátá generace, která vznikla příbuzenským křížením. Mohlo se tam stát cokoliv. Možná se to zjistí při pitvě, ale vypadá to, že to byl nějaký infarkt,“ řekl Chaloupek, který dnes kvůli události přijel do berounského medvědária. „Volali mi kvůli tomu, že ti ostatní medvědi se nechtěli nechat oddělit,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Matěj zkoumá bazén, jako by pořád hledal mrtvého brášku. Jan Doležal

Matěj s Kubou museli být zavřeni do zázemí výběhu do té doby, než hasiči odvezli tělo jejich brášky pryč. Po poledni se do výběhu vrátili, ale byli stále zjevně rozrušení – brášku hledali, očichávali bazén, kde zemřel, a procházeli se po výběhu jako bez duše.

Později odpoledne se oba bratři už uklidnili. „Jde spíš o Matěje, protože Matěj s ním byl velký kamarád. Ten ho hledá intenzivně, Kuba ani ne,“ uvedl Chaloupek, pro nějž je to v poslední době druhá smutná zpráva. „Bude to 14 dní, co mně odešel jeden ze dvou vlků, taky večerníčkových. Bylo mu 14 let, pravděpodobně to bylo sešlostí věkem,“ dodal.

Fotogalerie
16 fotografií