"Nikdy jsem nebyla v lepší fázi života, než jsem teď. Mám všechno, co jsem si jako náctiletá přála. Navíc mám zkušenosti potřebné k tomu, abych si teď uměla užívat," svěřila se letos v lednu Lucie Bílá. Fanoušky v poslední době potěšila písničkou Když tančí ďábel s andělem k filmu Lída Baarová režiséra Filipa Renče. "Nehroutím se z kritiky, neřeším, co se píše o mně v novinách, a už vůbec neřeším, že se mi nedaří žít v páru," řekla zpěvačka, která si k narozeninám vydá nové album Hana.

Přehlídka písniček, které Lucie Bílá během své dlouhé kariéry nazpívala, je opravdu dlouhá. "Mám kluka na vojně," stěžovala si osmnáctiletá dívka, která přišla na svět jako Hana Zaňáková, v prvním hitu Neposlušné tenisky. To patřila do stáje impresária Petra Hanniga, autora jejího pseudonymu, odkud si ale občas odskočila, například do metalového Arakainu. Zlom v její kariéře přišel začátkem 90. let s angažmá v muzikálu Bídníci a hlavně po setkání s Ondřejem Soukupem a Gabrielou Osvaldovou.

Ti jako autoři stáli za většinou velkých šlágrů, které Lucie Bílá nazpívala – ať už to byla písnička Láska je láska (1992), proslavená i ve své době kontroverzním klipem, nebo Haňa Zaňa (1994), Trouba (1998) či Most přes minulost z úspěšného původního muzikálu Johanka z Arku (2000). Za roli bojovné francouzské panny v březnu 2001 získala divadelní Thálii, na druhou pak byla nominována o osm let později za titulní roli v muzikálu Carmen.

Nejrůznějších cen má Lucie Bílá na svém kontě celou řadu. Od nepřekonatelného množství Českých slavíků (první místo jí vzala jen Aneta Langerová v letech 2005 a 2006). "Když jsem dostala prvního slavíka, byla jsem přesvědčená o tom, že to bylo jen kouzlo nečekaného a nikdy se to už opakovat nebude. To se opravdu naplánovat nedá," řekla před lety Bílá. "Tohle mě nikdy nepřestane překvapovat. A taky mě to nikdy neomrzí," prohlásila pak loni při přebírání osmnáctého ocenění.

Podobně jako České slavíky ovládala i televizní anketu TýTý (letos se poprvé po letech nekonala). Několikrát získala ocenění od Akademie populární hudby, ať už se jmenovalo Česká Gramy nebo Anděl, v roce 2011 ji akademici vyhlásili Zpěvačkou dvacetiletí. V říjnu 2014 se Lucie Bílá dočkala také oficiálního státního vyznamenání, když jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy. Současnou hlavu státu podpořila o rok a půl dříve v předvolební kampani.

V lednu 2013 se ale Bílá k politice nevyjadřovala ani zdaleka poprvé, řadu let patřila k nejviditelnějším podporovatelům Zemanova premiérského i prezidentského předchůdce na Václava Klause. "Nikdo mě neviděl vedle Klause v době, kdy byl premiér. Až když měl jedenáct procent, přátelé mu podrazili nohy a všichni ti, kteří s ním hrávali tenis a potřásali si rukama, byli pryč," popsala okamžik, kdy se rozhodla za někdejšího předsedu ODS veřejně postavit.

K politice se ale Lucie Bílá vyjadřovala jen občas (a obvykle tím na sebe přivolala vlnu kritiky), vždycky totiž byla hlavně hvězdou populární hudby. "Jsem národní majetek," říká s nadsázkou zpěvačka, která svou popularitu trochu viní i z obtížného hledání partnera. "Říká se: Ženská má být jako písnička, ale ne moc známá. Jenže já jsem všech," povzdechla si dvakrát rozvedená Bílá, která má z mnohaletého vztahu s producentem Petrem Kratochvílem syna Filipa.

VŠE O ZPĚVAČCE LUCII BÍLÉ ČTĚTE >>> ZDE!!!

Fotogalerie
13 fotografií