Přiznává to třeba herečka Daniela Kolářová (69), která si Tomášovu maminku zahrála ve filmu Setkání v červenci. Tomáš si ji prý vybral rovnou z pěti hereček, které o roli měly zájem. Kolářové to potvrdil režisér snímku Karel Kachyňa (†79).

Tomáš byl úžasně bezprostřední, měli ho rádi všichni. Při natáčení jsme mezi záběry a stěhováním kamer chodili sbírat houby, ze kterých jsme si občas připravovali jídlo, protože catering neexistoval,“ vzpomíná na dětského herce Kolářová.

A není divu, že měl malý Tomáš takovou moc. Jeho dětský šarm a bezprostřednost byly nenahraditelné, on byl hvězda svých filmů a dospěláci mu jen sekundovali. Pozornost byla upřena na něj, musel se vedle svých dospěláckých přihrávačů cítit bezprostředně, a proto si je mohl pochopitelně vybírat.

Za svou dětskou kariéru Tomáš Holý nenatočil ani 20 filmů, všechny však dodnes patří k populárním. A stihl je všechny během šest let! Poprvé se před kamerou objevil coby žák Matula v komedii Marečku, podejte mi pero v roce 1976, kariéru ukončil roku 1982. 

Fotogalerie
11 fotografií