„Ve filmu se pětaosmdesátkrát převlékla, klobouků vystřídala pětatřicet. Řada jich byla opravdu dobových originálů, jako desítka párů bot, kabelky a rukavice,“ prozradil kostýmní výtvarník Jan Růžička (69), pro kterého to byla prý nejen práce snů, ale i velká výzva.

Baarová patřila k nejlépe oblékaným ženám střední Evropy, tomu musely odpovídat i kostýmy Pauhofové. „Nejdražším kostýmem bude patrně ten, v němž Baarová doprovází Fröhlicha na berlínský ples filmařů. Jeho součástí byla hermelínová pláštěnka, jejíž výroba se pohybovala kolem padesáti tisíc korun,“ odtajnil Růžička.

„U jednotlivých modelů, podle charakteru a použitých materiálů, bychom se vešli do dvaceti až čtyřiceti tisíc,“ řekl výtvarník. „Nejvyšší cena ale pro mne nespočívá v částce. Důležité je, jak které šaty odpovídají nejpřiléhavěji postavě a dané scéně,“ dodal.

I kdyby tedy průměrná cena jednotlivých kostýmů byla jen 20 000 korun, šatník Pauhofové by vyšel produkci na 1,7 milionu korun! A to je odhad opravdu na té nejnižší hranici...

Zatímco Pauhofová podle kostýmního výtvarníka absolvovala desítky hodin zkoušek přímo s andělskou trpělivostí, její filmový milenec Gedeon Burkhard (46) prožíval pekelná muka.

„Při prvním setkání protáhl obličej. Počítal prý, že si vystačí s dvěma kostýmy. Nečekal, že bude v Praze zkoušet kostýmy celé dva dny. On to totiž přímo nesnáší!“ prozradil Jan Růžička.

Hlavní hvězda filmu Lída Baarová nakonec na slavnostní premiéru do Slovanského domu nedorazila. „Moc se omlouvám, budu na dálku s vámi,“ vzkázala Pauhofová po 17. hodině. Důvod své neúčasti ale neuvedla. Místo ní se blýskly jiné osobnosti, například herečka Jiřina Bohdalová (84) či bývalá první dáma Dagmar Havlová (62). Slávu si nenechala ujít ani hlava našeho státu, prezident Miloš Zeman (71).

Fotogalerie
36 fotografií