Zpěvák si už od června léčil lehčí srdeční arytmii. Jeho kardiochirurg Jan Pirk (67) mu jasně doporučil, aby zvolnil. Ale Mistr jeho rady asi moc neposlouchal a nastavil si vražedné pracovní tempo, které se mu nyní podle všeho vymstilo.

„Od víkendu mu nebylo dobře, ale nepřikládal tomu žádnou důležitost! V úterý pak Karla postihla silná srdeční slabost,“ popsal Blesku důvěryhodný zdroj z rodiny Gottových. Podle informací TOPSTARu se spekuluje, že za komplikace mohlo náhlé vysazení prášků na srdce, které mu byly v minulosti předepsány.

Co zpěvákově kolapsu předcházelo? Karel se zrovna připravoval na odjezd do Brna, kde měl v úterý večer vystoupit s Evou Pilarovou(76) na koncertu, kterým oslavila 55 let na scéně. Před Slavíkovým odjezdem dorazila do vily jeho manželka. Naštěstí!

Ivana Gottová (39) má stále před očima tu hrůzu, když ve vile na pražské Bertramce našla dusícího se Karla. „Říkala mi, že našla Karla v křesle! Měl hlavu sklopenou na hrudi, strašně kašlal a dusil se. Byl bledý. Prý hned věděla, že je zle,“ popsala Blesku jedna ze zpěvákových kolegyň.

Gottová proto svého muže ihned nechala převézt do nemocnice. Jak přesně se tam ale dostal, není známo. „V ulici Nad Bertramkou jsme u muže ročník 1939 nezasahovali,“ tvrdí mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Je ale možné, že šlo ne o minuty, ale o vteřiny a Gotta skutečně v tak vážném stavu vezla do nemocnice sama Ivana nebo někdo blízký...

Po převozu do IKEMu profesor Pirk a jeho tým umístili Gottapodle informací Blesku na jednotku intenzivní péče! Následovala rychlá vyšetření. Ta měla ukázat, zda se zúžení aortální chlopně (právě to, kvůli kterému měl podle všeho jít na plánovaný zákrok v prosinci) ve zpěvákově srdci zhoršilo. Jestli se jednalo o tuto komplikaci, nebo se přidalo ještě něco jiného, není jasné, ale každopádně Pirk ještě v úterý odpoledne rozhodl, že bude národní ikonu operovat. „Miniinvazivní metodou mu provedli speciální zákrok,“ prozradil Blesku jeden ze členů Gottova týmu. Přes tříslo mu do srdce vpravili balónek, který zprůchodnil srdeční chlopeň a měl by zamezit infarktu. Podle informací TOPSTARu operace trvala cca tři hodiny.

Po operaci leží Gottna jednotce intenzivní péče, kam za ním chodí manželka Ivana. Otce tam také podle informací Blesku navštívila jeho dcera Dominika (42). Nikdo jiný z rodiny nemá ke Gottovi přístup. „Milí Karlovi příznivci, manžel včera podstoupil operaci, jeho stav je stabilizovaný a pooperační průběh je bez komplikací. Všechny vás moc zdraví a děkuje za krásné a povzbuzující vzkazy,“ napsala Ivana ve středu na sociální síti.

Gottovy dcerky Charlottku a Nellinku, které mají podzimní prázdniny, hlídá po tatínkově převozu do nemocnice babička Blanka. Podle našich informací je odvezla mimo Prahu.

Zrušil koncerty! Přijde na Slavíky?

Ještě před operačním zákrokem zpěvák požádal svůj management, aby zrušil jeho koncerty a vystoupení na nejbližší období. „Velmi ho to mrzí, ale hospitalizace mu koncertování neumožní. Pan Gott se ke svému zdravotnímu stavu nechce veřejně vyjadřovat. Věří, že to pochopíte, a obzvlášť žádá média o lidskost, shovívavost a slušnost,“ napsala v prohlášení zpěvákova PR manažerka Aneta Stolzová.

Karel měl ve čtvrtek vystoupit na koncertě s Evou Pilarovou v pražské Lucerně, v neděli ho čekalo vystoupení v Nymburku. To, jestli přijde na předávání Slavíků v sobotu 28. listopadu, je nejisté. „Zatím nemáme žádné informace,“ řekl pořadatel Českého slavíka Jaroslav Těšínský z agentury Musica Bohemica. Jisté ale je, že po prodělaném zákroku by měl být Mistr 2–3 měsíce v klidovém režimu.

Fotogalerie
11 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Gott na JIP po operaci srdce. A křiklouni hanili Zemana u sochy TGM redakce Blesk TV